Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejtkutatók kaptak Nobel-díjat

Őssejtkutatók kaptak Nobel-díjat

Orvosi Nobel-díjat kaptak az őssejt kutatás úttörői, John Gurdon az Egyesült Királyságból és Shinya Yamanaka Japánból - számol be a BBC. A két tudós megosztva kapta a díjat azért, mert felfedezték, hogy az érett sejteket vissza lehet programozni pluripotens sejtekké, amelyekből számos sejttípus alakítható ki.

Gurdon professzor bél mintát használt békák klónozására még 1962-ben, míg Yamanaka professzor géneket változtatott meg azért, hogy újraprogramozza a sejteket. A Nobel-bizottság szerint mindketten forradalmasították az orvostudományt.

Gurdon professzor megmutatta, hogy a békából származó sejt genetikai információja minden olyan adatot tartalmaz, amely szükséges egy teljesen új béka létrehozásához, s ezzel ő lett a klónozás alapjainak megteremtője. Ennek segítségével klónozták az első emlőst, a Dolly nevű juhot is 1997-ben.

Negyven évvel később Shinya Yamanaka egy teljesen új megközelítést alkalmazott. Ahelyett, hogy a genetikai információt ültette volna a petesejtbe, újraprogramozta azt. Csupán néhány gén megváltoztatásával elérte, hogy az újraprogramozott őssejtek akár ivarsejtekké is alakulhatnak.

Így képes volt az egér bőrsejtjének DNS-ét úgy programozni, hogy az embrionális őssejtként kezdett el viselkedni. Egy évvel később ez az átprogramozás emberi sejtekkel is sikerült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: