Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Bokor Réka

Súlyos ellenőrzési hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

Súlyos ellenőrzési hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék a gazdasági kamarák közfeladatai ellátására fordított költségvetését vizsgálta, valamint gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezeteket ellenőrzött. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a hét területi kereskedelmi és iparkamara, azok békéltető testületei, valamint két területi agrárkamara megfelelően és szabályosan használta-e fel a közfeladatai elvégzésére kapott támogatásokat. A vizsgálat nagyarányú jogszabálysértő magatartást tárt fel.

2012-ben a szakképzési hozzájárulás felhasználásának célszerűségét vizsgáló ellenőrzés már megkezdődött, ehhez kapcsolódott az ÁSZ legújabb vizsgálata is – mondta el Domokos László, elnök. Az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek vizsgálata nagyon kedvezőtlen eredményeket hozott.

Ugyan a gazdasági kamarák nem tartoznak az államháztartás körébe, mégis ellenőrizték őket, mert közfeladatot látnak el. A gazdálkodó szervezetek és 122 gyakorlati képzőhely vizsgálata 2009-2011 viszonylatában zajlott és sok milliárd forintnyi közpénzt, ezres nagyságrendű szakképzési helyet, és több tízezer diák képzési körülményeit érintette – ismertette a Számvevőszék vezetője.

A vizsgálat kimutatta: a vizsgált szervezetek majd fele megsértette a szakképzési törvény nyilvántartások vezetésére vonatkozó előírásait, így nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozáson való rendszeres részvétele. Ez társadalmi szempontból azért nagyon lényeges, mert a szülők nem tudják nyomon követni, hogy gyermekük valóban részt vesz-e egy-egy gyakorlati képzésen.

E gazdasági szervezetek ebben az időszakban mintegy 380 millió forintot számoltak el szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkentéseként, s mintegy 112 millió forintot igényeltek vissza.

'Ellenőrzés nélkül sem az állami sem a nem állami szektorban nem lehet közpénzt elkölteni; a transzparenciát, az átláthatóságot biztosítani kell' – szögezte le Domokos, hozzátéve, hogy a grandiózus ellenőrzés eredményei nagy súlyt kell kapjanak a törvényalkotásban, mert az elszámoltathatóság, átláthatóság szempontjából rendszerszintű újragondolásra van szükség ezen szervezeteknél.

Két közfeladatot ellenőriztek: a szakképzési tevékenység ellátását és a gazdasági kamarák békéltető testületeinek működését, mert a közfeladatra kapott támogatások majd 95 százalékát ez a két terület fedi le – ismertette a részleteket Makkai Mária, felügyeleti vezető. A vizsgálat kiterjedt arra is: valóban a megadott célra használták-e fel a közpénzeket, ezek felhasználása, elszámolása és nyilvántartása szabályos volt-e.

Megállapítások:

A támogatás felhasználás ellenőrzési rendje szabályozatlan, hiányos. Ennek következménye a nem rendeltetésszerű és nem szabályszerű felhasználás, a nem megfelelő számviteli nyilvántartás, valamint a szabálytalanul elszámolt békéltető testületi díjak és költségtérítések. Súlyos probléma, hogy a kamarai ellenőrzések szabálytalanságtól való visszatartó erő hiányzik, a kontroll csak elméletben létezik, nem történnek meg helyszíni ellenőrzések.

Ezek következménye, hogy a gazdálkodó szervezetek 44,1 százaléka nem, vagy hiányosan vezette a szakképzési tevékenységet igazoló foglalkozási naplót - így nem igazolt a gyakorlati képzés megtörténte. Továbbá 38,1 százalékuk szabálytalanul állapította meg a szakképzésben résztvevő tanulók alap vagy kiegészítő pénzbeli juttatását.

Összességében megállapítható, hogy 62,8 százalékban szabálytalan volt a szakképzési hozzájárulás bevallása és nyilvántartások vezetése – ismertette a felügyeleti vezető.

A mai naptól kezdve 30 munkanapon belül a vizsgált szervezetek intézkedési tervet kell küldjenek az ÁSZ-hoz, melynek tartalmaznia kell az arra vonatkozó cselekvési tervet, hogyan kívánják elkerülni a jövőben az ÁSZ által feltárt szabálytalanságokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.