Városlista
2024. október 2, szerda - Petra

Hírek

2024. Október 02. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Százharminc régi Ikarus autóbuszt mutatnak be a hétvégén az Aeroparkban

Százharminc régi Ikarus autóbuszt mutatnak be a hétvégén az Aeroparkban

Százharminc autóbuszt, köztük számos oldtimer ritkaságot mutatnak be a VI. Ferihegyi Ikarus Találkozón az Aeroparkban október 5-én és 6-án - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Közleményükben azt írták, élménybuszozás, felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás szerepel a hétvége programjában, amellyel az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka előtt tisztelegnek.

A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., a Közlekedési Múzeum és partnereik a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait immár hatodik alkalommal vonultatják fel a repülőtéri múzeumban - emlékeztettek.

Felidézték, hogy az Ikarus egyike a magyar ipar világhírű márkaneveinek: az 1970-es, 1980-as években meghatározó szerepet töltött be nem csupán a keleti blokk államaiban, hanem a világpiacon is. A különféle Ikarus autóbuszok a városi és távolsági tömegközlekedés mellett évtizedeken át a ferihegyi repülőtéren is gyakoriak voltak - tették hozzá.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a régi buszok közül a legnagyobb rajongótáborral a különleges vonalvezetésű "farosok" rendelkeznek, ezért napközben az Ikarus 55-ösökkel zajlik majd az élménybuszozás, az ingajáratot pedig a 200-as család kétszázezredik példánya teljesíti majd a Népliget és az Aeropark között.

Az Ikarus 55 a gyár egyik legismertebb és legsikeresebb távolsági- és turistabusztípusa volt, hívták "Farosnak"és "Bözsinek" is, ezt az elnevezést a jellegzetes hátulsó motorszekciójának köszönhette - emelték ki.

A tájékoztatás szerint a hétvégére beköltözik az Aeroparkba a Volánbusz által restaurált, emeletes "Bikarusz" is, amely az 1960-as évek végén két autóbusz összeépítésével jött létre. Mellette a közönség láthat Ikarus 30-ast, amely a gyár legelső típusa volt, felvonultatják az Ikarus 60-ast, melyet az első pótkocsis modellként tartanak számon, megtekinthető az első csuklós modell, valamint jobbkormányos és elektromos busz is szerepel a kínálatban - sorolták.

Kitértek rá, hogy kiállítás mellett vasárnap 16 órától felvonulással készülnek: a csaknem nyolcvan buszból álló konvoj rendőrségi biztosítással az Aeroparkból indulva oda-vissza végighalad a Vecsés-Ecser összekötőúton, ritka fotótémát kínálva. A járművek többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd az érdeklődőket - írták.

A program mindkét napon 9 és 18 óra között látogatható, a szervezők azt javasolják, hogy a látogatók a közösségi közlekedés igénybevételével érkezzenek az Aeroparkba - áll a közleményben.

Címkék: ikarus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 02. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor az Európai Tanács megválasztott elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta António Costát, az Európai Tanács (EiT) új elnökét, aki december 1-jén lép hivatalba

2024. Október 02. 06:00, szerda | Belföld

Egytonnás bomba került elő Ferencvárosban

Egytonnás, második világháborús bomba került elő Ferencvárosban, a robbanóeszközt a helyszínen hatástalanítják szombaton - közölte az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje kedden az MTI-vel.

2024. Október 02. 06:00, szerda | Belföld

Hajléktalan népszámlálás lesz Budapesten

Átfogó felmérést végeznek a hajléktalan emberek élethelyzetéről Budapesten október 3. és október 11. között - közölte a Menhely Alapítvány kedden az MTI-vel.

2024. Október 02. 06:00, szerda | Belföld

Karácsony Gergely nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettesre

Nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén a főpolgármester - ezt maga Karácsony Gergely jelentette be keddi, a Városházán megtartott sajtótájékoztatóján.