Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Június 30. 07:25, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrorizmus - Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban, halottak

Terrorizmus - Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban, halottak

Pokolgépes merényletet követett el a török hadsereg egyik járműve ellen szerdán a délkelet-törökországi Derik körzetében a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet, 2 katona meghalt, 3 pedig megsebesült

- jelentette a Dogan török hírügynökség. A merénylet egy főútvonalon történt. A kurd autonómiáért küzdő lázadók a páncélautó elhaladásakor távirányítóval hozták működésbe a robbanószerkezetet. Először a közelben haladó autók vezetői siettek az áldozatok segítségére, majd a helyszínre érkező mentők a szomszédos Sanliurfa tartomány Viransehir városának állami kórházába vitték a sebesült katonákat.

Délkelet-Törökországban egyre gyakrabban hajt végre hasonló támadásokat a PKK, amelynek elsődleges célpontjai a biztonsági erők tagjai, járművei és különféle létesítményei. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd felkelők ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét "tették ártalmatlanná" Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.