Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tisztítják a Tisza-tavat

Tisztítják a Tisza-tavat

Csaknem kétszázezer köbméter iszaptól szabadították meg eddig a Tisza-tavat az európai uniós és magyar állami forrásból finanszírozott Komplex Tisza-tó Projekt keretében - közölte Lovas Attila, az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.

A jövő év nyarára befejeződő, az iszaptalanítást magába foglaló munkálatokkal biztosítható lesz a jó vízminőség, és az ország második legnagyobb vízfelületű tava képes lesz hosszabb távon megfelelni sokrétű funkcióinak.

A szakember tájékoztatása szerint 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre az Alföld döntő része vízgazdálkodási problémáinak kezelésére. A források egyik fele közvetlenül a tó vízvédelmi fejlesztéseire fókuszál, míg a másik fele a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer megújítását teszi lehetővé.

A tározó és a hozzá kapcsolódó vízgazdálkodási rendszer az elmúlt négy évtizedben elhasználódott, különböző mértékben eliszaposodott, vízmennyiségi és vízminőségi problémákat idézve elő. Az elégtelen áramlási viszonyok egyik következménye, hogy nem kívánt mértékben elterjedt a sekély vizekben a növényzet.

A Tisza-tó hosszú távú ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében ezért elengedhetetlenné vált a gyökérzónás kotrás 108 hektáron, az öblítő csatornák feltöltődött részének kotrása mintegy 20 kilométer hosszan, továbbá a beengedő művek és a vezérlő-szabályozó rendszer korszerűsítése.

A kotrási munkálatoknak összességében az ötödén vannak túl az építők. A Kötiviép'B Kft. és a Hídépítő Speciál Kft. alkotta kivitelezői konzorcium gyakorlatilag elvégezte az iszaptalanítást az Aponyháti-csatornán, megtörtént a főág bekötése a Nagy-morotva alsó ágába. Elkészült a Kőhídi-lapos bekötése is, halágyat létesítettek, és elvégezték a Bocskoros híd átfolyási szelvényének rekonstrukcióját. A vízi növényzet terjedésének szabályozása érdekében folytatják a gyökérzónás kotrást az Abádszalóki-öbölben és az Érfűi-térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.