Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 28. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 6 milliárdnyi feketepénzt legalizáltak

Több mint 6 milliárdnyi feketepénzt legalizáltak

Jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Híradónak. Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét.

Már több mint 6 milliárd forintnyi, korábban adózás alól kivont összeget legalizáltak Magyarországon a Stabilitási Megtakarítási Számlák segítségével. Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét. A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta: jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti.

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el azt a törvényt, amivel legalizálni lehet a korábban külföldre menekített vagyonokat, illetve az adózás alól eddig kivont jövedelmeket. A december óta három banknál elérhető Stabilitás Megtakarítási Számlára ötmillió forintnál nagyobb összeget lehet befizetni, amiből a pénzintézet állampapírokat vásárol. Ha valaki öt évig nem nyúl hozzá a befektetéséhez, csak a tőke után kell adót fizetni, ráadásul az adóhatóság sem vizsgálja a számlára befizetett pénz eredetét. A NAV ugyanis a bankoktól csak összesített adatokat kap. 'Néhány napja érkeztek meg az első, kézzel fogható adatok arról, hogy mennyi pénz gyűlt össze a Stabilitás Megtakarítási Számlákon. Hetvennégy darab számláról beszélünk, amelyeken összesen 6 milliárd 185 millió forint gyűlt össze' – közölte Aszalós Andrea, a NAV adószakmai szóvivője.

Vadász Iván adószakértő szerint ezt a megtakarítási formát azoknak találták ki, akik korábban nem számoltak el jövedelmükkel az adóhatóság előtt, pénzüket viszont legálisan szeretnék felhasználni. 'A törvény garantálja, hogy az ilyen számlákra befizetett összegeket a befizetéskor megszerzett jövedelemnek kell tekinteni, tehát az ilyen befizetéseknek a törvény erejénél fogva nincs előélete' – mondta Vadász Iván, adószakértő.

A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta, jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti. 'A kormánynak az a szándéka, hogy a korábban ki tudja, milyen módon megszerzett jövedelmeknek a legalizálása megtörténjen. Ez egy helyes cél volt' – nyilatkozta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A bankok negyedévente, összesítve jelentik az adóhivatalnak, hogy hányan és mekkora összeget mostak tisztára a Stabilitás Megtakarítási Számla segítségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.