Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 08. 15:50, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Több mint negyvenmilliárd forintos túlköltés a gyógyszerkasszában

Több mint negyvenmilliárd forintos túlköltés a gyógyszerkasszában

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) első féléves költségvetési adatai szerint több mint 43 milliárd forintos a túlköltés a gyógyszerkasszában; a gyógyító megelőző ellátásokra viszont majdnem 35 milliárddal, a szakellátásra 33,6 milliárddal kevesebbet költöttek a tervezetnél; a baleseti adóból a tervezettnél több bevételt könyveltek el, a népegészségügyi termékadóból az egész éves 20 milliárd forintos előirányzatból fél év alatt több mint 9 milliárd forint folyt be.

A Weborvos egészségügyi hírportál szerdán közétett elemzésében azt írta: a gyógyszertámogatás kiadása nagymértékű, 43,6 milliárd forintos túlköltést mutat, ami a cikk szerint "jelzi a megkurtított kassza tarthatatlanságát". Míg tavaly erre a célra 360,6 milliárd forintot terveztek, idén már csak 219 milliárdot, a Széll Kálmán Terv alapján "jövőre pedig további elvonást akar a kormány" - fűzték hozzá.
Ezzel együtt túlköltést mutat a gyógyászati segédeszközök támogatása is, itt összességében 3,7 milliárd forinttal lépték át a "határt". A gyógyszertárak támogatására idén 2,7 milliárd forintot fordítanak, ebből az első félévben csaknem 900 milliót fizettek ki, a többit az év hátralévő részében kapják meg a patikák, két alkalommal.
A gyógyító-megelőző ellátásokra az idén összesen 824,9 milliárd forint áll rendelkezésre a kasszában. Ebből az első félévben az időarányoshoz képest 34,7 milliárd forinttal kevesebbet költöttek. Az alapellátásban (háziorvos, fogorvos), mentésben, betegszállításban és a művesekezelésben időarányosan fogyott a pénz, míg az összevont szakellátásban 33,6 milliárd forinttal kisebb a költés. A járóbeteg-szakellátásban négymilliárddal, míg a fekvőbeteg-ellátásban 16 milliárd forinttal költöttek kevesebbet a tervezettnél. Szintén kisebb költést mutat az úgynevezett speciális finanszírozású fekvőbeteg-ellátás, itt a 67,4 milliárd forintból fél év alatt 22 milliárd forint fogyott.
A táppénzellátásra szánt kifizetések - a tavalyihoz hasonlóan - most is elmaradtak a tervezettől. Idén erre a célra 73 milliárd forintot szántak, ám az év első hat hónapjában csak 28 milliárdot használtak fel, vagyis 8,5 milliárd forinttal kevesebbet az időarányoshoz képest.
A járulékbevételeknél összesen 9,23 milliárdos elmaradás mutatkozik - írta a Weborvos.
A gyógyszergyártók és -forgalmazók előirányzott éves kötelezettségeik mintegy nyolcvan százalékát befizették az OEP kasszájába. Az éves előirányzat 52 milliárd forint, ebből 46,3 milliárd már befolyt a kasszába. Az egészségügyi portál megjegyezte: a befizetések jelentős része a termékükre kapott tb-támogatás arányában terheli a gyártókat, év végéig pedig ehhez adódik még az úgynevezett spanyol modell bevezetése révén - az innovatív gyártókat sújtó további, 10 százalékos befizetési kötelezettség is.
A tervezettnél 3,3 milliárd forinttal több folyt be baleseti adóból, az első fél év adatai szerint 24 milliárdból 15,3 milliárd megérkezett. A népegészségügyi termékadó tervezett húszmilliárdjából pedig majdnem teljesült az időarányos rész - írta elemzésében a Weborvos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.