Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra eljött a gumicsere és a karbantartás ideje

Újra eljött a gumicsere és a karbantartás ideje

Idén nem váratott magára sokáig a tavasz, és ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, már nem kell hóra és jeges utakra számítanunk. A nyári időszámítás az autókra is hatással van, itt az idő az abroncsok lecserélésének, illetve a tavaszi karbantartásnak. A LeasePlan Hungária Zrt. gépjármű- és flottakezelő vállalat minden autós figyelmébe ajánlja a tél elmúltával aktuálissá váló teendőket.

Sokszor hallhatjuk, hogy 7 fokos napi átlaghőmérséklet mellett nincs már szükség a téli gumikra. Nyáron nem is ajánlott ezek használata, ugyanis a téli abroncsok lágyabbak, könnyebben túlmelegszenek a meleg aszfalton, valamint jobban is kopnak. Emellett a télen hasznos, sűrűbb abroncsmintázat miatt sokkal kisebb a tapadó felületük, így kevésbé biztonságosak, mint nyári társaik. Nem árt odafigyelni arra, hogy egy gumiabroncs átlagosan 40-60000 km futás alatt teljesen elhasználódik, ezért a nyári gumik felszerelése előtt érdemes megvizsgálni a mintázat profilmélységét, és 3 mm alatt már inkább új vásárlását javasoljuk a régi, kopott abroncs felhelyezése helyett.

A gumiabroncs, illetve kerékcserén túl más ellenőrzések, valamint egy tavaszi nagytakarítás is időszerűvé válik tavasszal. A téli közlekedés ugyanis nagymértékben igénybe veszi az autók egyéb részeit, a havas utakra szórt só és homok roncsolhatja az alkatrészeket és a fényezést is. Hogy megnöveljük az autó alvázának, karosszériájának élettartamát, érdemes nagynyomású mosóberendezéssel eltávolíttatni a szennyeződést az autó aljáról, a kerékjáratokból, a felniről és a motortérből egyaránt.

„Érdemes elvégeznünk vagy elvégeztetnünk egy kisebb tavaszi karbantartást a gépjárműveken, ezzel hosszútávon nem várt bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. A légkondicionáló berendezést, illetve a hűtőrendszert mindenképpen ajánlott ellenőrizni, szabaduljunk meg a hűtőbordák között vagy a klíma kondenzátorában összegyűlt levelektől és más szennyeződésektől is, sokszor ugyanis a rossz szellőzés okozza a problémát. Fontos a hűtősapka ellenőrzése is, ugyanis az állandó hő miatt – amelynek ki van téve –, a belső gumitömítés berepedezhet, deformálódhat, károsodhat és idővel a sapka fémrugója is gyengülhet. Hasznos a futóművek átvizsgáltatása és beállíttatása, valamint az első és a hátsó ablaktörlők cseréje is, ha a rajtuk lévő gumi állapota indokolja” – figyelmezteti a gépjárművezetőket Dobos Attila, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója.

A tavasz beköszöntével a kátyúk is előtűnnek az utakon. Ezekre – a gépjármű épségének megőrzése érdekében – nem árt odafigyelni. Ha mégis megtörténik a baj, akkor először vizsgáljuk meg, hogy volt-e kihelyezve kátyúra figyelmeztető jelzés az útszakaszon. Ha nem találunk ilyet, akkor a legbiztosabb megoldás, ha rendőrt hívunk és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában benyújtjuk kárigényünket az illetékes közútkezelő szervhez, illetve a magánút tulajdonosához. Amennyiben találunk figyelmeztető táblát, akkor sajnos nem élhetünk kárigénnyel. Érdemes tehát odafigyelni és óvatosan vezetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.