Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes is lehet a húsvéti lakoma

Veszélyes is lehet a húsvéti lakoma

Legyünk éberek az ünnepi nagybevásárlás során, hiszen a bőséges piaci és bolti kínálatban megtévesztő kinézetű vagy éppen egészségre ártalmas termékek is rejtőzhetnek. A sonkánál a hagyományos pácolás és az ellenőrizhető származási hely a nyerő, a tojásnál pedig vízbe merítéssel dönthetjük el, hogy friss vagy állott árut vettünk. Az OrientPress a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatalt (NÉBIH) kérdezte arról, mit és hol érdemes beszereznünk, mire ajánlott figyelni.

Pácolt, érlelt, kötözött

Ha pácolt sonkát veszünk, inkább hagyományos pácolásút válasszunk, mint gyors pácosat. Figyeljünk a húsféle nedvességtartalmára is - a túl sok lé rossz előkészítést vagy épp bomlást jelezhet. A sonka súlya is megtévesztő lehet: olcsóbb típusoknál az áru tömegének 30-35 százalékát teheti ki a vákuum alatt befecskendezett, nitrites-sós páclé.A minőségi, hagyományosan (merítéssel vagy bedörzsöléssel) pácolt húskészítmények ezzel szemben 'csak' 10-20 százalékot veszíthetnek súlyukból száradás és érés közben.

A bolti áru vásárlása esetén minden húsfélén szerepelnie kell az állat fajtájának – érdekesség, hogy ez egyedül a sertéshúsra nem érvényes, amit általános alapanyagnak tekintenek. A csomagoláson ajánlott utalni a feldolgozott testtájra (comb, lapocka, felsál), és kötelező feltüntetni a hőkezelés módját vagy hiányát (nyers, főtt) a füstölés típusát, és azt is, hogy a termék nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó. Míg a hentespultnál megvehető húsáru adatait többnyire az árcímke is feltünteti, az ömlesztve árult termékeknél a kereskedő rendelkezik a paramétereket tartalmazó dokumentummal, ami alapján a vásárlót kérésre tájékoztatni tudja.

Húsvét előtt az áruházakban gyakran így, ömlesztve kínálják a kötözött sonkát is – ezeket érdemes tüzetesen megvizsgálni, hálójuk ugyanis gyakran nem egy húsdarabot, hanem apróbb mócsingokat fog össze, amik aztán főzés közben széthullanak.

Csak ha névvel vállalja

Másra kell figyelnünk, ha a piacon vesszük meg az ünnepi sonkát vagy egyéb húsárut: az első szempont persze, hogy engedélyezett piacon, vásáron vagy ideiglenes árusítóhelyen tegyük - jegyzi meg a NÉBIH – ám ott is csak olyan árust válasszunk, aki névvel, címmel és telefonszámmal garantálja az élelmiszerek minőségét, és mindig ajánlott tájékozódni a megvásárolni kívánt termékről, annak pontos megnevezéséről – amely utal a termék jellegére (például pácolt, füstölt, főtt vagy nyers) – érdeklődni kell fogyaszthatósági idejéről, származásáról.

Csomagolatlan áru esetében a kis-vagy őstermelők a kihelyezett termék mellett fel kell tüntessék nevüket, címüket vagy a gazdaság helyének címét és a termék elnevezését; enélkül nem érdemes a mégoly finomnak tűnő terményeket megvásárolni, hűtést igénylő árut pedig csak olyan eladótól vegyünk, akinél látunk hűtőt – ajánlja (igencsak logikusan) a hivatal.

Ami lebeg, azzal óvatosan

A tojásvásárlás eseténél evidens és elsődleges lépés a darabok tisztaságának, épségének ellenőrzése, hiszen a sérült, koszos tojás szalmonellát okozat, és festeni sem lehet a héjára. Bár a piacokon jelöletlen kistermelői fajtát is kaphatunk, a jelölés esetén biztosra mehetünk a járati idővel és a származási hellyel kapcsolatban: a héjon feltüntetett számjegyek a tartási technológiára utalnak ( 0:ökológiai, 1:szabadtartás, 2:alternatív tartás és 3:ketreces tartási technológiából származik), a betűjel a származási országot, az utána következő számsor pedig magát a termelőt azonosítja.

Meglepetés persze akkor is érhet minket, ha a tojások jónak tűnnek: frissességüket otthon, vízbe merítéssel ellenőrizhetjük – a friss tojás lesüllyed, az állott tojás a vízen lebeg. A lebegő darabokat csak egyenként feltörve és vizsgáljuk meg, ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, nem érdemes próbálkozni vele.

Tojásfestéket, azaz élelmiszer-színezéket kizárólag hivatalos árusítóhelyről ajánlott beszerezni -figyelmeztet a NÉBIH – ha viszont természetesen színeznénk a tojásokat, áfonyát, hagymahéjat, céklát, ibolyát, kurkumát is felhasználhatunk, a héjra tapasztva, azzal együtt főzve a szirmokat, növényi darabokat. Jó tudni, hogy a keményre főzött, festett tojás szobahőmérsékleten legfeljebb két órán át őrzi meg változatlan minőségét -ezután már csak dekorációnak jó – a hűtőben, 5 fok alatt tartva viszont egy hétig is eláll.

A földön dolgozta fel a húst

Hogy a húsvéti bevásárlás, piacozás egészségügyi veszélyeket is rejthet, azt bizonyíthatja leleplezett, teljesen illegálisan működő húsüzem: a Nógrád megyei telephelyet egy ál-kistermelő tartotta fenn, aki a rajtaütéskor egy kazánházban, rozsdás eszközök között, koszban, földön tárolt húsokat készített elő, a főzést üstökben oldotta meg az udvaron, míg kolbászai egy féltető alatt szikkadtak. A NÉBIH több mint két tonna húsárut foglalt le a kistermelőként regisztrált férfitől, aki egyébként egy Pest megyei piacon árulta portékáját - termelői engedélyét természetesen visszavonták. Ráadásul Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában hónapok óta terjed az afrikai sertéspestis, amely a hazai állatállományt is veszélyezteti, és ami miatt a NÉBIH minden illegálisan tartott disznót lelövethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.