Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Február 13. 10:08, péntek | Helyi
Forrás: szabadföld

CSOK - Az új szocpol

 CSOK - Az új szocpol

Júliustól már használt lakásokra, akár egy gyermek után is igényelhető a lakásépítési támogatás, ismertebb nevén a szocpol. Ennek segítségével a rászoruló családok könnyebben juthatnak majd lakáshoz

Jobb, ha megtanuljuk ezt az új betűszót: Családok Otthonteremtési Kedvezménye. A CSOK egyes esetekben már használt lakásokra is érvényes lesz, sőt nem csak nagycsaládosok vehetik igénybe.
A támogatás összege több tényezőtől függ: a nevelt gyermekek számától, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítéstől. A nemrégiben megjelent rendelet szerint a támogatás félmillió és 3,25 millió forint között mozoghat.
Több feltételnek kell megfelelnie annak, aki fél év múlva használt lakás vásárlására szeretné igényelni a támogatást. Az ingatlannak például legalább komfortosnak kell lennie, ha pedig lakásbővítésről van szó, a munkálatok végére kell megfelelnie ennek a kitételnek. A lakás négyzetméterenkénti ára nem haladhatja meg a 350 ezer forintot, a maximális alapterület nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél.
Regionálisan is szabályozzák az ingatlan értékét: Budapesten nem igényelhetünk támogatást 35 millió forintnál többet érő lakáshoz. A közép-magyarországi városokban és a dunántúli régió megyeszékhelyein ez a plafon 28 millió forint, az alföldi és az északkeleti régióban a megyeszékhelyeken 25 millió, egyéb városokban 19, kisebb területeken 18 millió forintos ingatlanokért lehet még támogatást kérni.
A támogatást igényelhetik házas- és élettársak is, továbbra is kitétel azonban, hogy egyik fél sem lakástulajdonos (kivéve, ha bővítéshez kérik a szocpolt). A kérvényező lehet magyar állampolgár vagy szabad mozgással és tartózkodási joggal rendelkező személy, bevándorolt, hontalan, menekült, oltalmazott. A CSOK kérhető vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után is, amennyiben az nem töltötte be a 16. életévét, vagy nappali tagozaton tanuló, 25 év alatti fiatal. Sőt, a fiatal, 40 év alatti párok még meg nem született két gyermekükre hivatkozva is igényelhetik a CSOK-ot.

Címkék: új szocpol, CSOK 2015

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.