Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 22. 09:22, péntek | Helyi

Négy utcát érint a törvény

 Négy utcát érint a törvény

Környén négy utcát érint az a törvény, amely megtiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések használatát.

A kérdés rendezésének előkészítése érdekében az önkormányzat bizottságot hozott létre, s várja a lakossági javaslatokat is.

Személyek neveit nem viselik majd a jövőben azok az utcák, amelyeket a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő törvény módosítása miatt kell átnevezni Környén. A törvény alapján kötelezően négy, az Április 4., a November 7., a Ságvári Endre és a Kun Béla utca átnevezése válik szükségessé, s a képviselő-testület a költségvetés megalkotásakor már tervezett is a közterületeken lévő jelzőtáblák cseréjével járó kiadásokkal.
A kérdés rendezésének előkészítésére Vadász Éva, Pákozdi Ferenc és Friedrich Gyula részvételével bizottság alakult, az ő feladatuk lesz az új nevekre a javaslattétel, illetve a lakossági vélemények feltérképezése, összegyűjtése. Az biztos, hogy nem személyek alapján „keresztelik” át az érintett utcákat, megelőzve ezzel a később esetleg felmerülő, hasonló kellemetlenségeket. Mint ismert, az utcanévváltozás 2007-ben már egyszer felmerült Környén, ám akkor a lakosság részéről az az egybehangzó visszajelzés érkezett a testülethez, hogy nem kívánják az átnevezéssel járó procedúrát és ügyintézést végigjárni.
A törvény alapján ez most elkerülhetetlen lesz, a döntést várhatóan az áprilisi ülésen hozzák meg a képviselők. Addig az érintetteket a jegyző levélben arról is tájékoztatja, hogy milyen ügyintézési kötelezettségekre számíthatnak az átnevezést követően, az önkormányzat pedig felveszi a kapcsolatot az eljáró hatóságokkal annak érdekében, hogy felmérje, miként tudják segíteni az eljárást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.