Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. November 10. 00:00, vasárnap | Helyi

- Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász! -

 - Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász! -

Hatalmas érdeklődés a Pályaválasztási Kiállításon!

Munkaügyi Központunk immár tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Pályaválasztási Kiállítást. Minden évben igyekszünk olyan tájékoztató és szakmai segítő rendezvényt szervezni, amely az általános iskolák 8. osztályába járó tanulói számára megfelelő információt nyújt a munkaerő-piaci igényekhez igazodó pályaválasztási döntés meghozatalához.

A rendezvényen bemutatkoznak térségünk középfokú oktatási intézményei, - több mint 50 kiállító - a standoknál a látogatók megismerhetik az oktatási intézmények felvételi rendszerét, a továbbtanulási lehetőségeket, a képzők aktuális szakirányait. A 2012. novemberében megrendezett Pályaválasztási Kiállításon próbáltunk új és hatékony megoldásokat keresni a fiatalok pályaválasztásának elősegítéséhez.

Ekkor hoztuk létre az oktatási intézmények bemutatkozása mellett újdonságként a „szakma-szigetet”, ahol a meghívott megyei munkáltatóknak adtunk helyet ahhoz, hogy az egyes szakmákat gyakorlati szemléltetéssel és bemutatással igyekezzenek látványosabbá, érdekesebbé és vonzóbbá tenni a fiatalok számára. Éppen ezért – a jó döntéshez, jó pályaválasztáshoz – az idei kiállításon is készülünk „szakma-sziget” bemutatóval. Az érdeklődő diákok a helyszínen több mint 20 munkáltató által bemutatott foglalkozással ismerkedhetnek meg, megláthatják, hogy mit takar egy-egy szakma a gyakorlatban. (kiállítók lesznek pl. a Grundfos Kft, Güntner Tata Hűtőtechnika Kft, Gedia Kft, Fogaskerékgyár Kft.)

A pályaorientáció tekintetében az elmúlt évben szoros együttműködés és munkakapcsolat alakult ki a munkaügyi központ és a kamara között. A november 8-9-én megrendezésre kerülő tatai pályaválasztási kiállításon aktív résztvevőként vesz részt a kamara pályaválasztási tanácsadója. Az egyéni tanácsadás mellett pszichológus szakértőt biztosítanak a gyerekeknek, képességet felmérő kérdőíveket töltenek ki. A diákok kipróbálhatják a különböző szakmákat a helyszínen, valamint különböző szimulátorokon ismerhetik meg és gyakorolhatják a különböző mesterségeket.

Az innovatív megoldással tavaly nem csak a munkáltatók felé nyitottunk: a megye nyolcadikos diákjai számára gyár- illetve üzemlátogatásokat, „szakma-túrákat” szerveztünk. A programsorozat részeként 2013 júniusáig kilenc termelőüzembe közel 600 diák látogatott el, ahol a gyakorlatban is láthatták a termelés menetét, a különböző foglalkozások bemutatását. Nagy érdeklődéssel tanulmányozták az elkészült termékeket, a gyárban dolgozó szakemberektől kérdezhettek a munkájukról, a gépek működéséről.

A kamara anyagi segítséget nyújt azzal, hogy az üzemlátogatások utazási költségét teljes egészében támogatja az általános iskolák részére, azaz sem a gyerekeknek, sem az iskolának ez nem kerül pénzébe. az üzemlátogatásokat közösen szervezik a munkaügyi központtal. Az általános iskolások eljutottak Suzuki esztergomi gyárába, a Forest Papír Kft. leányvári üzemébe, a kisbéri Vita Sütő Kft-be, a Bábolnai Ménesbirtokra, az ASG Gépgyártó Kft-be, a Güntner Tata Kft-hez, Kiss Hotelbe, Neszmélyi Hilltop Borászatba.

Az üzemlátogatások iránt nagyon nagy érdeklődés mutatkozott az iskolák és munkáltatók részéről is, melyet ebben az évben is szeretnénk folytatni. Szeptembertől ismét várjuk a megyei általános iskolák jelentkezését a szakma-túrákra, valamint várjuk azoknak a munkáltatóknak, vállalkozásoknak a jelentkezését, akik szívesen mutatják be üzemüket, és a termelés menetét. A kiállításon az érdeklődő fiatalok kollégáinknál jelentkezhetnek üzemlátogatásra.

A középiskolák további információs anyagokkal népszerűsíthetik iskolájukat, az indítani kívánt szakokat a tavaly létrehozott www.palyakep.hu önálló weblapunkon.
Rendezvényünkön a diákok igénybe vehetik a munkaügyi központ szolgáltatásait, pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, de részt vehetnek nyelvi szintfelmérésen, pályaválasztási és pszichológiai szaktanácsadáson is, tudtuk meg Hajasné dr. Hertelendi Valériától a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Igazgatójától.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.