Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2017. Március 09. 09:42, csütörtök | Helyi

Vese Világnapja - Egészségesen a vesénkért

 Vese Világnapja - Egészségesen a vesénkért

Az egészségtelen életmód az egész szervezetünket, így a veséinket is leterheli. Az elhízás, a dohányzás, a mozgás hiánya közvetve vagy közvetlenül is hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához, amely minden tizedik embert érint Magyarországon. Március 9-én, a Vese Világnapja alkalmából a B. Braun Avitum tatabányai dialízisközpontja, közleményben hívja fel a figyelmet az egészségtelen életmód vesékre gyakorolt hatására, és a szűrővizsgálatok fontosságára.
Az egészségtelen életmód és a mozgáshiány egyaránt hozzájárul, hogy a magyarok többségének súlytöbblete vagy rossz egészségi állapota van. Ez eredményezi azt is, hogy Magyarországon háromból két felnőtt túlsúlyos vagy elhízott. A testtömeg emelkedésével nő a koleszterinszint, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a cukorbetegség kockázata, de vesebetegségek kialakulását is okozhatja.
Veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a vese a feladatát már nem tudja ellátni. Ez a funkciócsökkenés eltérő mértékű és lefolyású lehet. Ha a veseműködés romlása nem állítható meg, csak lassítható, krónikus veseelégtelenség áll fenn. Tünetek kezdetben egyáltalán nem jelentkeznek, ezért a korai felismerés érdekében a vesefunkciók vizsgálata különösen fontos. Első lépésként egy vérvétel – EGFR funkciók vizsgálatával, valamint egy vizeletvizsgálat alapos kiértékelése elegendő lehet. A pontosabb eredmény érdekében hasi ultrahang is javasolt. Ezeket a szűrővizsgálatokat évente tanácsos elvégeztetni.
A vesebetegség kialakulásának kockázata az egészséges életmóddal csökkenthető. Nemcsak a vese, hanem a szív és a keringési rendszer károsodása, valamint egyes daganatok veszélye is csökken, ha odafigyelünk a táplálkozásra, mozgásra, pihenésre. Néhány tipp az egészséges életmód fenntartásához:
Táplálkozás: Válasszon tápanyagokban és energiában gazdag ételeket. A szénhidrát nagyobbik részét gyümölcsök és egyéb alacsony vagy közepes glikémiás indexű tápanyagok (például zabkorpa) fogyasztásából fedezze. Csoki vagy chips helyett egyen inkább friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcsöt, dióféléket vagy mandulát.
Mozgás: Napi 30 perc mozgással - legyen akár séta, jóga, vagy kerékpározás - már sokat tehet egészsége megőrzéséért.
Pihenés: 6-10 óra pihentető alvásra mindenkinek szüksége van.
Légzés: Naponta 2-3-szor szakítson időt arra, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzetet vegyen, akkor tapasztalni foga, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem a feszültséget is csökkenti.
Szűrővizsgálat: Évente legalább egyszer végeztesse el az alap szűrővizsgálatokat, mint például a vérvétel (EGFR szintméréssel), a tüdőszűrés, a rákszűrés, az anyajegy vizsgálat stb.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, s az életben tartó dialízis-kezelés minden érintett beteg számára elérhető. Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha a vese kiválasztó funkciója 10-15% alá csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. Az olyan modern dialízis-szolgáltatók, mint a B. Braun Avitum hálózat, minőségi művesekezelést nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely hosszú távon egyben jó alapja lehet egy egészséges donorvese sikeres beültetésének.

Címkék: vese világnapja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t