Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. Augusztus 18. 16:51, vasárnap | Helyi

100 éves a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

100 éves a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kevés település dicsekedhet azzal, hogy a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának muzsikájára masíroznak az utcáin, de azzal is, hogy az Önkéntes Tűzoltó Egyesülete fennállásának századik évfordulóját ünnepli

Vértessomló mostantól mindkettőt elmondhatja magáról, hiszen szombaton nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a jubileumot, s az egyesület tagjait is: a férfi csapat arany, míg a nők ezüst minősítést szereztek az idei franciaországi Tűzoltó Olimpián, melyen a községből először vehetett részt felnőtt csapat.
A nemes megmérettetésen mind a női, mind a férfi önkéntes kategóriában Vértessomló képviselhette hazánkat, s eredményük kiválóságát jelzi, hogy magyar együttes még soha nem tért haza arany minősítéssel a Tűzoltó Olimpiáról.
Legyen e zászló a katasztrófák elleni védekezés rendszeréhez való tartozás, az esküben vállalt kötelezettségek teljesítése, az önfeláldozó szolgálat és helytállás jelképe. Kifejezi a történelmi hagyományok iránti tiszteletet, szimbolizálja a haza iránti elkötelezettséget, a közbiztonság fenntartására való elhivatottságot, a közösségi összetartozás erejét. – áll dr. Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatójának határozatában, mellyel a katasztrófák elleni védekezés elősegítése érdekében, a bekövetkezett veszélyhelyzetek felszámolásakor nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Csapatzászlót adományozott a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére. Czomba Péter tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója adta át Hartdégen Tibor parancsnok számára a zászlót, melyet Bedy Sándor, Vértessomló plébánosa ezekkel a szavakkal áldott meg: Istenünk, a te igéd szentel meg mindent. Add az áldásodat erre az ünnepi zászlónkra a száz éves évforduló alkalmából. Segíts minket, áldd meg, szenteld meg zászlónkat Szent Flórián közbenjárására is.
Bár ma az egyesület fennállásának száz éves évfordulóját ünnepeljük, én egy picit messzebbre nyúlok vissza – kezdte ünnepi beszédét Hartdégen József polgármester, aki felidézte a németek 1734-es betelepülését, azt az időt, amikor mindannyian tudták: a falut csak összefogással lehet felépíteni és fenntartani. Mint mondta, abban az időben – főként aratáskor – könnyen keletkeztek tűzesetek. Vértessomlót két nagy tűzvész sújtotta: 1774-ben és 1886-ban, amikor 28 ház égett le. Két évvel később az ország akkori vezetése minden településen kötelezővé tette az önkéntes tűzoltó egyesületek megszervezését, s bár Vértessomlón a kocsi, kutak és eszközök is rendelkezésre álltak, erre mégsem került sor, de ha tűz ütött ki és félreverték a harangot, akkor a falu egyként indult oltani, majd 1913-ban az egyesületet is megalakították – hangzott el a polgármester beszédében, aki az öngondoskodás és együttműködés jelentőségét is kiemelte.
Büszkék vagyunk rájuk, hisz nagyon komoly felkészültséggel rendelkeznek. Ha úgy hozza a szükség, akkor tűzoltóként, ha más feladatok állnak előttük, akkor civil emberként számíthatunk mindannyiukra! – fogalmazott, azért is kifejezve köszönetét, hogy az egyesület, a tűzoltók a jubileumot a Tűzoltó Olimpián elért eredményeikkel még ünneplésre méltóbbá tették, majd Schäffer László egyesületi elnök és Hartdégen Tibor tűzoltóparancsnok számára nyújtotta át az önkormányzat által erre az alkalomra készíttetett emléktárgyat, s a Franciaországban kiválóan szerepelt két csapat tagjainak és segítőiknek, felkészítőiknek egy-egy oklevéllel és emlékérmével mondott köszönetet a község és az egyesület hírnevének öregbítéséért.
A rendezvényen – melyen többek között részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízott, Popovics György megyei közgyűlési elnök, Mihály János, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, Janky Róbert, a Tatabánya Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltó őrnagya, Futó Lajos, a megyei tűzoltó szövetség elnöke, Czibik József nyugalmazott tűzoltó ezredes, Busa János a megyei tűzoltó szövetség tiszteletbeli elnöke, Vértessomló testvértelepüléseinek, Berne-nek és Gyergyóújfalunak képviselői – Schäffer László egyesületi elnök a szervezet mögött álló száz év felsorolhatatlan eseményei közül három dolgot emelt ki. Aki közel került a csapatunkhoz, abban ezek hagytak örök nyomot: az önkéntesség szeretete, a közösség iránti önzetlen tenni akarás és a vészhelyzetben való összefogás – fogalmazott, azt kívánva, hogy az utódok számára a következő száz év is ezek jegyében teljen és ilyen példás összefogás jellemezze a következő időszakot is.
Nemzedékeken keresztül lelkes vezetőkkel és ugyanolyan lelkes egyesületi tagokkal olyan rendkívül hasznos társadalmi munkát végeztek és végeznek a tagjaink, melyet a társadalom csak elismerhet. Köszönet mindezért az elmúlt száz évre és köszönet mindezért az elkövetkezendő évtizedekre is – zárta beszédét az elnök, s az együttműködő szervek képviselői, a támogatók, s egyáltalán nem utolsó sorban az egyesület veteránjai számára nyújtott át ajándéktárgyat köszönetük kifejezéseként.

A 100 éves Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület veteránjai

Koller Dezső
Krüpl János és felesége, Krüpl Jánosné
Krüpl Györgyné
Krüpl Kálmán
Linczmaier Mátyás
Ott Mária
Pfiszterer Mátyás
Schäffer György
Szeiffert Antal
Wohl József
Zink Béla
Zink József
Zipperer János

Az ünnepséget a már hagyományos tűzoltóverseny követte tizenkettő, Kecskédről, Várgesztesről, Oroszlányból, Vértestolnáról, Császárról, Süttőről, s természetesen helyből érkező csapatok részvételével. A házigazdák végül minden számban taroltak. Kismotor fecskendő szerelésben és a mindkét nem számára közösen értékelt rajversenyben a Vértessomló ÖTE férfi csapata bizonyult a legjobbnak, míg a hölgyeknél a kismotor fecskendő szerelésben a hazaiak megelőzték a kecskédieket.

Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az egyesület 1913-ban alakult meg Hazenfranz Ferenc parancsnokságával, ám az egy évvel később kitört I. világháború súlyos károkat okozott a tűzoltómozgalomban, meg is bénítva azt. Az újjáalakulásra 1925-ig kellett várni, a II. világháború hatására azonban ennek a szervezetnek a létszáma is folyamatosan csökkent, majd meg is szűnt.
1945-ben az akkori törvényi háttér elrendelte a régi, szétzilált tűzoltó szervezetek, egyesületek megszüntetését, s az egységes magyar tűzoltóságok létrehozását. A nyilvántartás szerint 1950-ben az egyesület létszáma 22 fő volt, a parancsnok Herengel János. Ekkor egy kocsifecskendővel és 60 méter tömlővel rendelkeztek.
1985-1995 között Koller Ferenc töltötte be az egyesület parancsnoki tisztét. Ő arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy írásban is rögzítse az egyesület életének fontosabb eseményeit. A régi „Egység-könyvben” a feljegyzések között a következők is olvashatók: „1960. szeptember 18-án a Testület minden tagja felvonult a Tűzoltó szertár avatási ünnepségén.”
1976-ban a régi Ady Endre utcai szertárt életveszélyessé nyilvánították és lebontották, majd két évvel később, 1978. május 1-én került sor az új szertár átadására a jelenlegi épület helyén.
Az ő feljegyzéseiből tudható azt is, hogy 1983. március 22-én hozták a ZUK tűzoltókocsit Pápáról. A tűzoltóautó állandó bevethetőségére mindig nagy figyelmet fordítottak.
A tárgyi eszközök, berendezések azonban mit sem érnének az egyesület lelkes tagjai nélkül, akik a szakmai megmérettetéseken is rendre kiemelkedően szerepelnek:
A női csapat 1964-en szerepelt hagyományos versenyen, ahol jó minősítést kapott. A férfi csapat legjobb eredménye a hagyományos versenyen: országrészi 7. helyezett 1992-ben. Az ifjúsági csapat 1986-ban Győrben az országrészi hagyományos versenyen a második helyet szerezte meg.
1995-ben Koller Ferenc lemondott a parancsnokságról, helyébe az addig is lelkesen tevékenykedő Németh Ferencet választotta meg a tagság.
Az ő parancsnoksága és Schäffer László elnöksége alatt kezdték meg a csapatok a CTIF szabályai szerinti versenyzést, mely merően eltért az addigi hagyományos versenyektől.
Ennek szellemében szerveződött újból, 34 évnyi szünet után 2000-ben a felnőtt női csapat. Az első megmérettetésre Kisbéren került sor a régiós versenyen, ahol a női és férfi csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.
2004-ben Tatán rendezték meg az I. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltó Versenyt, melyen a női raj a dobogó 3. fokára állhatott, a férfi csapat az 5. helyezést szerezte meg. Rendszeresen részt vettek a 2 évente megrendezésre kerülő országos versenyeken, ahol a megyét önkéntes kategóriában egyedül Vértessomló képviselte.
A lelkiismeretes felkészülés eredményi nem maradtak el.
2006-ban a Zalaegerszegi Országos Ifjúsági versenyen a fiú csapat első helyezést ért el. 2009-ben a sárospataki Országos versenyen a női csapat I. a férfi II. helyezést ért el. A 2011-es, gyöngyösi Országos versenyen a női csapat III. a férfi I. helyezést ért el.
E két versenyen nyújtott teljesítményük eredményeként 2013. július 14-21 között a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselhette hazánkat a Franciaországban, Mulhouse-ban megrendezésre kerülő Tűzoltó Olimpián.
A siker itt sem maradt el: a női csapat ezüst minősítést szerzett, a férfiak pedig az ország történetében először arany minősítéssel térhettek haza.
Sajnos a legnagyobb sikereknek már örülhet az egyesülettel Németh Ferenc, aki egy sajnálatos tragédia következtében 2008 nyarán hunyt el. A parancsnokságot ekkor vette át Hartdégen Tibor.
Az egyesület a versenyzésre való felkészülés és a szakmai segítségnyújtás – tarlóégetés, belvízszivattyúzás pincékből – mellett a mai napig nagy hangsúlyt fektet a közösség segítésére, nem is akad olyan falusi program, ahol ne vennének részt akár a rendezvénysátor felállításában, lebonyolításban, a helyszín berendezésében. És mindemellett természetesen bármely tűz, katasztrófa esetén vonulnak, segítenek, ahol csak tudnak, hiszen erre esküdtek fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.