Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Április 20. 10:26, hétfő | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

135 éves a Széchenyi iskola

135 éves a Széchenyi iskola

Születésnapi gálán ünnepeltek az egykori és jelenlegi diákok, pedagógusok a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában.

A megjelentekhez először az iskola vezetője, Schamberger Ágnes szólt, aki elmondta, nem mindennapi alkalom, amiért összegyűltek sem az intézmény, sem a város életében. – Tatabánya fiatal város, kevés szálon nyúlik vissza a története a történelmi korokba. Ilyen szál lehet az elődtelepülések, köztük Felsőgalla története is.

Az igazgató asszony röviden ismertette a Széchenyi Általános Iskola történetét, kihangsúlyozva, hogy bár a falusiból városi, majd megyeszékhelyi iskola lett, de azért megőriztek valamit a régi szellemiségből, a falusias környezetből, a családias hangulatból. – A múlt örökségéből építjük a jövőt. Nem véletlenül választottuk Neumann János szavait az iskola mottójául: „Ápold a múltat, őrizd a jelent, nézz a jövőbe!”

Schamberger Ágnes hozzátette, az iskolában tanító pedagógusok felelősségtudata és elhivatottsága adta és adja a Széchenyi erejét, ezért is alkották meg az emléket állító Széchenyi-fát, amelynek minden levelén egy-egy olyan tanár neve szerepel, aki legalább öt évig tanított az intézményben.

- Egy valami nem változott az elmúlt évtizedekben, az, hogy széchenyisnek lenni jó. Tanulóink az itt folyó színvonalas oktató-nevelő munkának köszönhetően remekül boldogulnak a választott középiskolában, megállják helyüket az életben. A kiváló versenyeredmények, a kompetencia felméréseken elért városi, de országos összehasonlításban is kiemelkedő eredmények, a középiskolai felvételik kimagasló eredményei mind-mind azt bizonyítják, hogy a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola nemcsak nagy múltra tekinthet vissza, de a múlt eredményeit a jelenben is meg tudta őrizni. Reméljük, a jövő is hasonló szép eredményeket tartogat iskolánk számára, és még sok-sok évig mondhatják az itt tanuló diákok és az itt tanító pedagógusok büszkén: „Én széchenyis vagyok” – zárta szavait az igazgató asszony.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere az iskola nagy múltjára utalva kihangsúlyozta, az a közösség, amely úgy dönt, hogy egy oktatási intézményt hoz létre, az bízik a jövőben. Ez ma is nagy vállalkozás, de 135 évvel ezelőtt még nagyobb vállalkozása volt a felsőgallaiaknak.

Mint mondta, a gyermekek tudásába való befektetés meghozta a gyümölcsét, az elért eredményekhez pedig ragaszkodnak a helyiek, az elmúlt évtizedekben mindannyian hozzátették a saját tudásukat akár diákként, akár pedagógusként vagy szülőként.

A Széchenyi-fáról Schmidt Csaba elmondta, az alkotás az iskola lelkét mutatja meg.

Ezután az „ajándékok” átadása következett: Schmidt Csaba a polgármesteri keretéből biztosított 250 ezer forintos, míg Honosiné Máhr Ágnes és Honosi Mihály (Ho-Máhr Trans Kft.), a Kéz a kézben program keretében az iskola örökbefogadója 135 ezer forintos támogatásukról szóló dokumentumot nyújtotta át az iskola igazgatójának.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, Berczellyné Nagy Marianna, a KLIK Tatabányai Tankerületének elnöke, Turainé John Katalin alpolgármester asszony és Thomas Brunnhuber, az aaleni testvériskola igazgatójának rövid köszöntője után a gyermekeké volt a főszerep, akik a zene és a tánc világába invitálták a nézőket.

Saját készítésű díszletei között lépett színpadra a 2.b osztály, majd az iskola legfiatalabbjai, az 1.b-sek magyar és német népi gyermekjátékokat adtak elő. Az iskolában működő Dallam Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két kiváló harmonikása, Balázs Ágoston és Balázs Kristók két duóval készült. A 8.b drámajátékának témája a párválasztás volt, a jelenetekben a fiúk-lányok incselkedése kapott főszerepet. A „székes” táncnak régi hagyománya van Felsőgallán, ebből adtak egy kis ízelítőt a 8.a és a 2.b tanulói. Az 5.b és a 6. osztályos diákok verses összeállítása a gyerekek, kamaszok világába vezette el a nagyérdeműt, míg az énekkar előadásában német és magyar népdalok csendültek fel, Udvarnoki Zoltán zongorakísérete mellett. Az iskola kismanói és tündérei (3., 4.b., 7. és 8. osztályos tanulói) egy erdei tánccal kedveskedtek. Az ünnep a tantestület meglepetés produkciójával ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.