Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2013. Október 14. 10:01, hétfő | Helyi

170 millió forintos fejlesztés a tatabányai távfűtő rendszeren

170 millió forintos fejlesztés a tatabányai távfűtő rendszeren

Október elejére a Tatabányai Szolgáltató Zrt. (T-SZOL Zrt.) a Komtávhő jogutódjaként befejezett egy 170 millió forintos fejlesztési programot

A programban, két helyszínen összesen 3016 méter gerincvezetéket láttak el korszerű szigeteléssel és 53 hőközpontban hajtottak végre energia-megtakarítást, egyúttal komfortosabb fűtést eredményező beruházásokat. A munkálatok során a Jubileum park közelében, valamint Alsógallán, a pernyetároló mellett cserélték ki a gerincvezeték elöregedett szigetelését. Az érintetett csövek 45, 50 és 60 centiméter átmérőjűek, télen az előremenő ágban 15 bar nyomáson 140 fokos vizet szállíthatnak. Az évek során a szigetelés a csővezeték tetején zömül, így hőszigetelő képessége csökken, a vezeték alján a szigetelés elválik a csőtől, ezért hosszú távon a szigetelés szétesik és elveszti funkcióját.

A beruházás során a vezetékek felületét rozsdátlanították és újrafestették. A csövek a korábbinál hatásosabb, tíz centiméter vastag hőszigetelést kaptak kőzetgyapotból, illetve a letaposásnak kitett szakaszokon a csövek felső részén lépésálló kemény poliuretán habból.

A szigetelést horganyzott acéllemez védőburkolattal látták el.. Az újraszigetelt szakaszokon a számítások szerint évente 5.358 Gigajoule energia megtakarítás várható.
A mostani szigetelelt szakaszok a Jubileum parknál és a Fűtőerőműtől induló csővezetéknél összefüggően kapcsolódnak azokhoz a szakaszokhoz, melyeknek szigetelését a társaság már egy korábbi uniós pályázat során felújította.
A beruházás átadásával a két uniós projekt támogatásával és sajáterős beruházással a két helyszínen összesen öt kilométernyi vezetékszakasz kapott egybefüggő, energia-megtakarítást eredményező, korszerű burkolatot.

A beruházás egy 170 millió forintos korszerűsítési program része, melyhez a T-SZOL Zrt. 82 millió forintos EU-s és hazai költségvetési támogatást nyert el a KEOP-5.4.0/09-2010-0007 számú, „Tatabányán zöldül a fűtés” elnevezésű pályázatán. A beruházás összegének közel felét pályázati forrásból kapja a társaság. Az összeg 85 százaléka az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százaléka Magyarország központi költségvetéséből származik.

A vezetékek szigetelése mellett a program keretében a T-SZOL Zrt. 53 hőközpontban elvégezte a fűtési keringető szivattyúk korszerűsítését, 66 darab frekvenciaváltó felszerelésével.
Tatabányán az elmúlt években háromezernél több lakásban építettek ki szabályozható és mérhető távfűtést, szabályozható radiátorszelepek, költségosztók,
illetve egyedi hőmennyiségmérők beszerelésével. A lakásokon belüli korszerűsítéssel a lakók radiátoronként tudják szabályozni a fűtőtestekbe jutó víz mennyiségét, ezzel az átlaglakás hőfogyasztásában évi 13,5 GJ takarítható meg, amely a jelenlegi fogyasztói díjtételekkel számolva 40-50.000 + ÁFA megtakarítást jelenthet. A frekvenciaváltók felszerelése lehetővé teszi, hogy a szivattyúk csak akkora teljesítménnyel üzemeljenek, mint amekkora az adott ház fűtési igénye. A berendezést nyomásérzékelők egészítik ki, ezek biztosítják, hogy a szabályzás folyamatos legyen és emberi beavatkozás nélkül alkalmazkodjon a pillanatnyi felhasználói igényekhez. A teljes, „Tatabányán zöldül a fűtés!” projekt keretében, melyben vezetékszigetelés és vezetékcsere is szerepelt, a hőveszteség csökkenésével és a villanyáram fogyasztás mérséklésével az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 319 tonnával csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.