Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Április 29. 22:29, vasárnap | Helyi

35 bográcsban rotyogott az étel

35 bográcsban rotyogott az étel

Míg tavaly igencsak borongós időjárás kísérte a környei majálist, addig idén szikrázó napsütés, ami a színes programkínálattal együtt meg is tette hatását.

Ha egy tópartra lehet azt a kifejezést használni, hogy zsúfolásig megtelt, akkor szombaton ezt tapasztalhatták az odaérkezők.
Rendőrbemutató, lángos evő verseny, karaoke – a gyerkőcöket természetesen ezek varázsolták el a leginkább, no meg az arcfestés, így délutánra már tucatszám szaladgáltak a tóparton a tündérek, pillangók, kutyusok, oroszlánok és ördögi formák. Ezúttal a családi sportvetélkedő is rendesen megmozgatta a nevezőket: nyolc négyfős együttes vállalta a hirtelen érkezett hőségben a megmérettetést, s szurkolókban sem szenvedtek hiányt. A csapatokra tíz próbatétel várt két futamban, volt alsó- és felsőházi rájátszás, végül a TK család állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Második helyen végzett a Tavaszi virágok, a harmadikon pedig a Villám.
A nap fő attrakciója ezúttal is a főzőverseny volt, amely rekordot döntött, hiszen reggeltől 35 bográcsban rotyogtak az ételek. A nevezők nagy száma miatt a tűzrakó helyek olykor igencsak szoros szomszédságokat eredményeztek a csapatok között, akik szinte végig évődték a gasztro megmérettetést. „Settenkedtek” különböző trükkökkel, sóval, fűszerekkel a másik bográcsa körül, de még az ítészeket is igyekeztek meggyőzni arról, hogy a szomszéd étele odaégett, hogy az a különleges zöld benne a lehulló fűzfalevél, vagy, hogy konzervből készült…
A Geiszt Imréné, Sági Jánosné és Lehrreich Nándor alkotta zsűrire tehát igencsak nehéz feladat várt, amikor körútra indultak, hogy végigízleljék a 35 féle, zömmel vadhúsból és marhából készült pörkölteket, gulyásokat, de még túró gombóc és chilis bab is akadt a sorban. Az ízlelő túra végén az általános megállapítások között szerepelt, hogy a sóval idén mértékének megfelelően bántak a nevezők, viszont a paradicsommal, köménnyel és kakukkfűvel helyenként spórolhattak volna és a zsírt sem sajnálták. Már-már felszusszantak a zsűri tagjai, hogy végeztek, amikor kiderült, hogy újabb „megpróbáltatás” elé néznek: a mezőny egyetlen, nem bográcsban, de nem is magyar alapanyagokból készült étele is ízlelésre vár. A Vladimir elnevezésű formáció Spanyolországban élő séfje hiába érvelt, hogy ami nálunk gulás, az ott a paella, az ítészek kissé „berzenkedve” csipegettek a csirkéből és nyúlból, tenger gyümölcseivel, rákkal, kagylóval készített spanyol nemzeti finomságból, melyhez minden egyes hozzávaló a bikaviadalok hazájából érkezett kifejezetten a környei majálisra.
Az eredményhirdetés során végül kiderült, hogy a zsűri egyik tagja nem véletlenül repetázott Fazekas István gombócos káposztájából, s került az étel mellé mindhármuk részéről egybehangzóan az „isteni” jelző, ami egyben a Vándor Fakanál elnyerését is meghozta a nevező csapat számára. A második helyen pikáns őzpörköltjükkel a Béamazonok végeztek, akik kitörő örömmel vették át ajándékukat, míg a harmadiknak járó díjat az Ősgörény sörény csapat lábszárpörköltje érdemelte ki. A zsűri dicséretben részesítette a Német Nemzetiségi Önkormányzat vaddisznópörköltjét, a Rabit nyúlpörköltjét, s különdíjjal jutalmazta Vladimir paella-ját.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t