Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 17. 20:22, vasárnap | Helyi

90. születésnap Környén!

90. születésnap Környén!

Csak egészség legyen!

Unokájához indult ebédelni szombaton a környei Szabó László, s bár furcsállta, hogy az autóval a Közösségi és Tájház udvarán parkoltak le, belépve olyan meglepetés fogadta, amire láthatóan nem számított: szép számmal gyűltek össze szerettei, rokonai, barátai, s Halász Judit méltán híressé vált dalával köszöntötték 90. születésnapján.


Laci bácsi pillanatnyi megilletődöttsége nem tartott sokáig. Boldogan hallgatta dédunokáit, akik versekkel ajándékozták meg: egészséged is, jókedved is a régi, születésnapodon csak azt tudjuk kívánni, maradjon ez még így nagyon sokáig, örüljünk együtt, amikor itt lesz a századik… 90 év 10 évre van a száztól, ezzel nyugodtan dicsekedhetsz bárhol. Boldogságban, egészségben légy gazdag, mindent megkapj, amit az életed megadhat. Tőlem ezt a kis köszöntőt kapod, kívánok boldog 90. születésnapot!
Laci bácsi olykor toppantott a botjával, s amikor látta, hogy még nem ért véget a köszöntések sora, jókedvét, humorát nem hazudtolva meg így fogalmazott: van még? na, mondjátok!


A dédunokákat Beke László polgármester követte, akit – mint kiderült – személyes élmények, emlékek is kötik ahhoz a helyhez, a Les-hegyhez, amely az ünnepeltnek is szíve csücske. Laci bácsira nézve gyermekkorom azon része jut eszembe, amikor a papáék pincéjénél, a Les-hegyen rengeteget játszottunk. És ekkor a les-hegyi élet elengedhetetlen személyei voltak például az Eichhardt Gyuri bácsi, a Berghold Anti bácsi, a Horváth Sanyi bácsi, a papám és a Laci bácsi is. Ők voltak a Les-hegy nagy generációja. Ők voltak azok, akiknek a keze munkája nyomán olyan lett a Les-hegy amilyennek ma is ismerjük – fogalmazott a köszöntés során, s végül azt kívánta, hogy még jó ideig egészségesen élhessen, s hogy erő is társuljon az egészséghez, így élvezhesse mindennapjait családja és falu közössége körében.
Mindenkinek azt kívánom, hogy úgy érje meg ezt az időt, mint én: erőben, egészségben, mert egy kezemen megszámolhatom, ahány napot én beteg voltam. Az erő, meg az egészség a fontos! – szögezte le az ünnepelt, ugyanakkor viccesen többször is megemlítette, hogy nehezen emészti meg ezt a 90-et, mert igencsak sokallja. Később azért megerősítette a tíz esztendeje tett ígéretét, miszerint a századik születésnapján a 100 Tagú Cigányzenekar húzza majd a talpalávalót.
Szabó László 1923. február 13-án Kömlődön, egy 15 gyermekes család tagjaként született. Legénykorában cselédként szolgált a Novák birtokon Kistagyoson, majd leventeként a háborús évek Drezdáig sodorták, ahonnan gyalog és vonaton megbújva, mezítlábasan szökött haza.


Később megnősült, családot alapított, az 1946-os földosztásnál földtulajdont kapott, Nagytagyoson osztozott egy kúrián egy másik családdal. Négy gyermeke született, azokban az időkben brigadérosként felügyelte a gazdaságban dolgozókat, s néhány év múlva az állami gazdaság takarmánygyárának brigádvezetője, majd az átalakult MKK szakvezetője lett. 1963-ban költözött családjával mai, környei otthonába. 1983-ban vonult nyugállományba, ám mellette még néhány évig számíthattak a kombinátban munkájára. A nyugdíjas éveit sok-sok kirándulással, Les-hegyi bulikkal, a szőlő gondozásával töltötte, míg ereje engedte, az általa átépített kis pince és környékének szépítgetésével foglalta le magát. Gyermekei nyolc unokával és nyolc dédunokával ajándékozták meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.