Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Február 15. 00:00, vasárnap | Helyi

A 7 legjobb szobanövény, amely tisztítja a lakás levegőjét!

A 7 legjobb szobanövény, amely tisztítja a lakás levegőjét!

Az otthonunk levegője sokszor szennyezettebb, mint a kinti, utcai levegő – állítják a szakemberek

Mivel minden fajta műanyag, a nyílászárók, a műanyag edények és tárgyak, bútorok, linóleum, tapéta és az összes tisztítószer, mind-mind mérgező anyagokat tartalmaznak. Ezek apró porszemcsék formájában idővel mind lerakódnak a szervezetben, kezdetben csak allergiát okozva, de hosszútávon számos betegség kiváltói lehetnek.
Azonban léteznek olyan szobanövények, melyek képesek megtisztítani a beltéri levegőt a szennyeződésektől. Leveleikúgynevezettbiológiai szűrőként működnek, elnyelik a káros anyagokat, és közben oxigént bocsátanak ki.
Nézzük, melyek a leghasznosabb növények:
1. Shclefflera vagy sugárarália– leginkább azokban a helyiségekben ajánlott tartani, ahol dohányoznak. Tökéletesen elnyeli és semlegesíti a cigarettában található nikotint és kátrányt. Nincsenek nagy igényei, a naposabb helyet kedveli, és nem kell túlöntözni.
2. Epipremnum aureum vagy szobai futóka– a levegőt a benzoltól tisztítja meg leginkább, széles levelei gyorsan elnyelik ezt a káros anyagot. Teljesen igénytelen, és könnyen nevelhető. Számos más mérgező anyagot is elnyel.
3. Dracéna– semlegesíti a formaldehideket. Ez a trópusi növény azért hasznos, mert megtisztítja a levegőt a műanyagok és fertőtlenítőszerek előállításához használt formaldehidektől. Kedveli a fényt, de nem szabad tűző napon tartani, mivel elhullanak a levelei.
4. Csokrosinda– számos ablak vonzó dekorációja, szereti a sok fényt. Hatékonyan nyeli el a káros gázokat, ezért ajánlatos minél többet szaporítani belőle.
5. Chamaedorea elegans vagy gyompálma- az egyik legjobb légtisztító növény, nagy mennyiségben nyeli el a káros anyagokat, főleg a műanyagok által kibocsájtott szennyeződéseket. Közben pedig párásítja is a belső tereket.
6-7. Hedera helix(borostyán) ésFicus benjamina(kislevelű fikusz) – ők a legjobb légtisztítók, hiszen azzal a képességgel rendelkeznek, hogy elnyelik a benzolt, formaldehideket és a xilolt is.

Címkék: szobanövények

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.