Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Június 24. 08:00, vasárnap | Helyi

A biztonsági öv életet menthet

A biztonsági öv életet menthet

A be nem csatolt biztonsági öv a „három gyilkos” egyike a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett. A biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén.

Az uniós jog értelmében a járművezetőknek és az utasoknak egyaránt kötelezően használniuk kell a biztonsági övet minden olyan ülésen, amely azzal fel van szerelve.

Magyarországon még mindig sokan kényelmetlennek, cikinek tartják az övet vagy az "úgyis lassan megyek" mondattal magyarázzák használatának mellőzését. Ezek egytől-egyig csak kifogások, hiszen az ember ilyenkor az életével játszik. Jól beállított üléspozícióban szinte észre sem vehető az öv.

Öv nélkül egy 30 km/órás sebességgel történő ütközésnél már testsúlyunknak akár 30 szorosát is meg kellene tartanunk, persze erre már semmi esélyünk sincsen. Nem érdemes saját vezetési tudásunkban sem bízni, mert az utakon nem egyedül közlekedünk.

A hátsó ülésen utazóknak legalább olyan fontos az övet használni, mint elöl, mert egy balest során még az előtte ülőket is megsértheti. Nagyobb sebességnél pedig hátulról is könnyű áttörni az első szélvédőt, akár a fejtámlák felett is kirepülhetünk az autóból.

A gyermekeket csak megfelelő gyerekülésben vigyük magunkkal az autóban, ezt már a KRESZ is kötelezően előírja. A gyermekülést kinőtt kicsiknek kapható ülésmagasító, amellyel már használhatók az autó saját biztonsági övei.

Kismamák is mindenképpen használják az övet, mert egy baleset során így sokkal nagyobb eséllyel védhetik meg születendő gyermekük életet. Az öv alsó részét minél alacsonyabban, a csípő alsó részén kell elvezetni. Szaküzletekben kapható speciális biztonsági öv is a kismamáknak.

Fontos megjegyezni, hogy hanyatt döntött ülésnél sem igazán használ az öv, így törekedni kell a háttámla merőleges beállítására. A műszerfalra tett láb is végzetes lehet. Védőhuzatot csak olyan ülésre húzzunk, amelyben nincs oldallégzsák, mert a huzat működésképtelenné teszi azt.

Ne feledd: a biztonsági öv életeket menthet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t