Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Február 06. 13:07, csütörtök | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

A Facebook atyja beavatta a világot sikere titkába

A Facebook atyja beavatta a világot sikere titkába

„Nem az a kérdés, hogy mit akarunk megtudni az emberekről..."

Korábban vad partijairól volt híres, ma visszafogottan ünnepli Mark Zuckerberg a Facebook tizedik születésnapját. Nem csoda, hiszen nem csak a cég vált felnőtte, de ő is lassan eléri a 30 évet, ami meglett kornak számít az internetes szakmában - írja a hetivalasz.hu

2004. február 4-én az akkori harvardi diák egy kollégiumi szobában alapította meg a TheFacebook társasági oldalt. Akkor még csak azzal a céllal, hogy a harvardi lányokat osztályozzák. Az alapítás körüli drámát, barátságok széthullását, árulást kiválóan adta vissza David Fincher Oscar-díjas filmje, A közösségi háló. Bár a Harvardon elnökök - John F. Kennedy, Barack Obama -, világhírű tudósok, művészek végeztek, ma az egyetemről kimaradt Zuckerberg az egyik legnagyobb nevezetesség. Fontolgatják, hogy a kampuszon Facebook-túrát indítanak.

Bármennyire is szenzációnak számított a társasági honlap, a legtöbben múló divatnak tekintették. És nem bíztak a tehetséges, de arrogáns, kapucnis pulóveres Zuckerberg vezetői képességeiben sem. A Szilícium-völgybe költöző fiatalok azonban minden várakozást felülírtak, világcéggé formálták a Facebookot. Ma 1,23 milliárd használója van. A Menlo Park-i központból több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztatnak szerte a világon. A cég bevételét több mint 7 milliárd dollárra becsülték 2013-ban.

A Facebook társadalmi hatása tagadhatatlan. Gyökeresen megváltoztatta a kapcsolatrendszert, a kommunikációt. „A magánélet a múlt társadalmi normája" - adta ki a jelszót Zuckerberg, s felhívására milliók tárulkoztak ki.

A Facebook politikai tényező is lett, ma már nincs olyan vezető politikus, aki ne érintkezne a közösségi oldalon választóival. Sőt, forradalmak, felkelések eszközéve vált, hiszen innen szervezték például az arab tavasz megmozdulásait is.

A Facebookot azonban nemcsak dicséretet illeti, sokszor heves kritikát is kivált. Az internetfüggőségben élő virtuális nemzedék elidegenedésétől, a való világtól való elszakadástól tartanak a bírálók. Egyesek szerint a magányosságot, mások szerint a nárcisztikus hajlamot erősíti fel.

Az a közösségi oldal, ami eredetileg a fiatalok lázadásának eszköze volt, mára a középkorúak legkedveltebb tevékenységének színtere. A demográfiai mozgás átalakította a használói kört. A tinédzserek számára már nem „cool" a Facebook, ők átpártoltak a Snapchat, Instagram oldalakra. A középkorúak, idősebbek viszont egyre inkább használják, felkutatják múltjukat, előkeresik régi barátaikat.

Az évfordulón - kivételesen szerényen - nyilatkozó Mark Zuckerberg tervei között szerepel az internet kiterjesztése az egész világra. Fontolgatja, hogy eltörli a valós névvel való bejelentkezés szabályát.

Ezt mondja Zuckerberg

1. „Azzal, hogy megadjuk a lehetőséget arra, hogy az emberek megosszák gondolataikat, átláthatóvá tesszük a világot."

2. „A legnagyobb kockázat, ha nem vállalunk kockázatot. Abban a világban, amelyik nagyon gyorsan változik, a bukás biztos stratégiája, ha nem kockáztatunk."

3. „Azon igyekszünk, hogy segítsünk kapcsolatot teremteni és kommunikálni. Sokkal hatékonyabban, mint korábban."

4. „A Facebookot eredetileg nem vállalatnak képzeltük el. Társadalmi missziónak szántuk, hogy nyíltabbá és közelibbé tegyük a világot."

5. „Nem az a kérdés, hogy mit akarunk megtudni az emberekről, hanem az, hogy ők mit akarnak elmondani."

6. „Sok a tévhit rólunk. De az igazi Facebook-történet az, hogy keményen dolgoztunk. Unalmas sztori, ugye? Ültünk a számítógép előtt tíz évig és kódoltunk."

Ezt mondják a Facebookról és Mark Zuckerbergről

1. „Én vagyok az a fickó, aki zakót és nyakkendőt adtam Mark Zuckerbergre." - Barack Obama

2. „Nem ismerem személyesen, de tisztelem Mark Zuckerberget. Céget akar építeni, nem adja olcsón magát." - Steve Jobs

3. „Zuckerberg rossz sorrendet állít fel. Amikor valaki maláriában haldoklik, elsősorban nem internetkapcsolatra vágyik." - Bill Gates

4. „Zuckerbergnek kiváló az emberismerete. Jól válogatja meg munkatársait, kitűnő vezető." - Marissa Mayer, a Yahoo igazgatója

5. „Akinek ötszáz barátja van, annak egy sincs." - Günter Grass, Nobel-díjas író

6. „A technológia a szeretet hamis alternatíváját kínálja." - Jonathan Franzen író

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.