Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. November 11. 10:44, szerda | Helyi

A külhoni tehetségeket összetartó láthatatlan kollégium, a Collegium Talentum az 5. tanévéhez érkezett

A külhoni tehetségeket összetartó láthatatlan kollégium, a Collegium Talentum az 5. tanévéhez érkezett

A Kárpát-medence magyarlakta területein született és tanuló egyetemisták, valamint kutató doktoranduszok közössége, a Collegium Talentum 33 fiatallal bővül a Magyar Tudomány Ünnepe hónapjában.

A Collegium Talentum elnevezésű elitképző program az elmúlt négy évben több mint száztíz erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar tehetséget részesített szakmai, képzési, anyagi és erkölcsi támogatásában.

A határon túli magyar értelmiség-utánpótlás támogatása céljából 2010-ben a magyar kormány által létrehozott program az Edutus Főiskola keretén belül működik. A program célja értelmiségi elitképzésként a támogatást pályázati úton, kétfordulós felvételi rendszerben elnyert fiatalok szakmai fejlődésének ösztönzése és a kárpát-medencei összetartozást építő közösségi képzések biztosítása. Ezért nem a hagyományos ösztöndíj-rendszerek mintájára működik, hanem a tutori együttműködéseken alapuló szakmai fejlesztésre és a személyes kapcsolatokból kibontakozó közösségformálásra koncentrál. Hangsúlyt helyez a közösen átélt tapasztalatok erejére és az ösztöndíj helyes, a szakmai előmenetelt szolgáló felhasználására. Tehetséggondozó elitképzésként évente két alkalommal tervezési és beszámolási kötelezettséget ír elő a támogatott fiataloknak, és a mérhető, az átlagnál magasabb eredmények létrejöttét segíti.
Az őszi szemeszterben 2015. október 1. – 2016. március 31. között tart a négyhónapos támogató munka három évfolyamon, 74 külhoni fiatal részvételével. A programba újonnan bekerült 27 erdélyi, két felvidéki, három kárpátaljai és egy délvidéki tehetség november 14-én teszi le fogadalmát az Edutus Rendezvényházban (Budapest V. Falk u. 1.) a 10 órakor kezdődő ünnepélyes kollégiumi évnyitó keretében.
A rendezvényen dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a Szent István Egyetem rector emeritusa A felsőoktatási tehetségtámogatás Magyarországon és ennek határon túli aspektusai című előadásával köszönti a Collegium Talentum első képzésére érkező fiatalokat. A volt kollégisták nevében a Hazaszeretet Príma díj nyertese, Székely Tünde politológus, a RODOSZ (Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége) elnöke beszél a külhoni fiatal értelmiség felelősségéről. Az évnyitó a hagyományos háromnapos kollégiumi képzés részeként kerül megrendezésre. A teljes képzési program a www.collegiumtalentum.com oldalon olvasható.
A Collegium Talentum aktuális támogatásai:
Ösztöndíj: tíz hónapon keresztül havi 72000 Ft összegben, amely összeg a kötelező képzések alkalmával készpénzben kerül kifizetésre és csak személyesen vehető át.
A tutori tiszteletdíj: a kollégista egyéni előrehaladását szolgáló szakmai támogatásért, 10 hónapon keresztül havi 50000 Ft összegben.
Külföldi konferencia-részvételi támogatás a nemzetközi tudományos mezőnyben történő megmérettetést ösztönzi egyedi kérvény és elbírálás alapján. Csak azokat a kollégistákat támogatjuk, akik előadással vagy poszterbemutatóval szerepelnek az adott nemzetközi konferencián, és akiknek az absztraktját a szervezők már elfogadták.
Nyelvvizsga költsége: sikeres vizsga esetén kerül kifizetésre. Cél, hogy a kollégiumi támogatás végére legalább egy nyelvből felsőfokú vagy kettőből középszintű tudásra tegyenek szert a támogatottak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két kollégiumi félév alatt egy nyelvi szintet kell előre haladni.
Akadémiai programok az anyaország és a határon túli területek, egymás szülőföldjének megismerése, s a nemzeti emlékezet-nevelés céljából évente egy alkalommal.

Címkék: Collegium Talentum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.