Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Május 10. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: www.hasznoshirek.hu

A parlagfű-mentesítést június 30-ig lehet elvégezni szankció nélkül

A parlagfű-mentesítést június 30-ig lehet elvégezni szankció nélkül

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül

Ezt mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Hozzátette: ha június 30-át követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el.
A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.
Az elnökhelyettes elmondta: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.
Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a megelőzés jelentőségét hangsúlyozta. Kifejtette, folyamatosan tájékoztatják a diákokat, a lakosságot, a gazdákat a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos ismeretekről.
Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese példaként elmondta: bekerül a téma a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfű-mentesítést.
Jordán László megjegyezte: a mentesség elérése hosszú folyamat, hiszen a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet.
Szalkai Gábor elmondta, hogy a tárcánál 2010 szeptemberében alakult parlagfű-munkacsoport kidolgozta a rövid és hosszú távú védekezési akcióprogramot, amely jóváhagyás előtt áll. Hozzátette: a tárca dolgozik egy bejelentési rendszer kialakításán, amely várhatóan még az idén elindul.
Kérdésre válaszolva Szalkai Gábor elmondta, hogy a költségvetésben az idén 79 millió forint áll a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezésére parlagfű-mentesítésre, és az ezzel összefüggő mérésekre, intézkedésekre, de a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is.
A NÉBIH tájékoztatása szerint Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény.
A parlagfűvel legfertőzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye.
Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékű terméskiesést okoz. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.