Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2014. Február 10. 09:32, hétfő | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

A szép beszédért a Kőrösiben

A szép beszédért a Kőrösiben

A címben megfogalmazott gondolat jegyében hetedik alkalommal rendezték meg a kertvárosi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában a megyei Kazinczy nyelvművelő verseny döntőjét.

A megmérettetésre negyvenhét diák jelentkezett Tatabányáról, Tatáról, Oroszlányból, Komáromból és a kisebb településekről. A versenyzőket és a zsűri tagjait Bereznai Csaba alpolgármester köszöntötte.
Péchy Blanka színművésznő 1963-ban alapította a Kazinczy Ferenc-díjat a hivatásos "beszélők" (énekesek, színészek, médiaszereplők), pedagógusok, diákok számára azoknak, akiknek példamutatóan szép a nyelvhasználatuk és sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért. A megyei versenyen egy korcsoportba tartozó hetedik-nyolcadik osztályos tanulók közül a győztes vesz részt az áprilisi balatonboglári országos döntőben. A zsűri munkájában Acél Anna Kazinczy-díjas műsorvezető, a Magyar Televízió Nyelvi és Képernyős Bizottságának elnöke, Szilágyi Andor író, filmrendező, forgatókönyvíró és Berczellyné Nagy Marianna KLIK Tatabányai Tankerület igazgatója vett részt. A diákoknak két feladatot kellett teljesíteniük, először 20-21. századi magyar leírószöveg-részletet, majd a Kazinczy-díj Alapítvány által kiválasztott szöveget olvastak fel. A nagyoknak Balogh János „A megsebzett bolygó” című művéből adtak feladatot, az ötödik-hatodik osztályosoknak Fekete István híres regényéből, a Keléből egy részletet kellett felolvasniuk. A kisebbek zsűrijében Levente Péter színész, tanár, rendező elnöklete mellett Bognár Istvánné a Tatai Református Gimnázium magyartanára, a megyei középiskolás Kazinczy-versenyek szervezője és Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének örökös tagja értékelte a teljesítményeket.

"Szép Magyar Beszéd" verseny végeredményei:

5-6. osztály

1.hely: Hamar Dávid (Tatabánya, Kodály Zoltán Általános Iskola,felkészítője Veréb Márta) és Egri Rebeka (Tata, Kőkúti Általános Iskola, felkészítője Rétiné Körmendi Mónika)

2. hely:Szabó Máté (Tatabánya, Bárdos László Gimnázium,felkészítője Dobrova Zita)

3. hely:Horváth Máté (Tatabánya, Váci Mihály Általános Iskola, felkészítője Mátraháziné Domján Erzsébet)

Különdíj: Kiss Fatima (Tata, Vaszary János Általános Iskola,felkészítője Németh Katalin).

7-8. osztály

1.hely: Fakli Szimonetta (Tatabánya, Széchenyi Általános Iskola, felkészítője Schamberger Ágnes) (országos döntőbe jutott)

2. hely: Maklári Zoltán (Tatabánya, Bárdos László Gimnázium, felkészítője Nagy Tamás)

3. hely: Szikszai Sára (Tata, Kőkúti Általános Iskola, felkészítője Ács Gáborné)

Különdíj: Almer Borbála ( Tatabánya, Szent Margit Általános Iskola, felkészítője Turzáné Papp Erika).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.