Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 05. 09:09, kedd | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

A szép magyar beszéd döntője

A szép magyar beszéd döntője

Hatodik alkalommal rendezték meg a megyei Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny döntőjét a Kőrösi Csoma Sándor Általános iskolában.

Tatabánya, Tata, Komárom és Oroszlány általános iskolás korú 5-8. osztályos tanulói indultak a megmérettetésen, ahol Bereznai Csaba alpolgármester köszöntötte őket.

Az alpolgármester hangsúlyozta a magyar nyelv szerepét, és elismerően szólt a versenyzőkhöz, akik már azzal is, hogy elindultak ezen a versenyen, sokat tettek anyanyelvünk megőrzése és ápolása érdekében. Bereznai Csaba köszöntője végén Nyírő József magyar nyelvről szóló gondolatait olvasta fel a versenyzőknek, akik ezt követően elvonultak felkészülni az első fordulóra. A megmérettetés két helyszínen zajlott, korcsoportokra osztva vették fel a versenyt egymással a diákok. A versenyt mindkét korosztályban egy 20. – 21. századi magyar író leíró szövegével kezdték meg, majd az 5-6. osztályosok Wass Albert művek felolvasásával, míg a 7-8. osztályosok Wacha Imre soraival bizonyíthattak, egy rövid szünetet követően a második fordulóban. A zsűri soraiban helyet foglalt Döbrentey Ildikó is, aki olyan elismeréseket tudhat magáénak, mint: az Ifjúsági Díj, Gyermekekért díj, Magyar Örökség Díja, Kamera Hungária Díj, valamint egy sor rádiós és televíziós nívódíj.

A 7-8. osztályos abszolút 1. helyezett Dikasz Boldizsár lett a Váci Mihály Általános Iskolából, akinek felkészítő tanára Vadné Vankó Alíz. Ő képviseli megyénket áprilisban a nyugat- dunántúli regionális versenyen, Balatonbogláron.

Az Esztergom-Dorog kistérség külön rendezi a megyei forduló másik részét.

A díjazottak:

5-6. osztály:

1. hely: Hamar Dávid – Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya Felkészítő: Veréb Márta
2. hely: (megosztottan): Hadobás Titanilla – Bárdos László Gimnázium, Tatabánya Felkészítő: Farkas Noémi, Vimrázy Gergely - Váci Mihály Ált. Isk. Tatabánya, felkészítő Lippainé Alt Anna
3. hely: Fenyvesi Róbert – Hunyadi Ált. Iskola, Oroszlány Felkészítő: Hegyes Zsuzsanna
Különdíj: Horváth Fanni – Kőrösi Csoma Sándor Ált. Iskola, Tatabánya Felkészítő: Pányiné Segesdi Eleonóra

7-8. osztály:

1. hely: Dikasz Boldizsár- Váci Mihály Ált. Isk., Tatabánya Felkészítő: Vadné Vankó Alíz
2. hely ( megosztottan) : Szilvási Andor – Árpád Gimnázium,Tatabánya Felkészítője Lovász Krisztina, Kancz Flóra – Bárdos László Gimnázium,Tatabánya Felkészítője Ogonovszkyné T. E.
3. hely ( megosztottan): Almer Borbála – Szent Margit Iskola, Tatabánya Felkészítője Turzainé Papp Erika, Simonics Csenge – Hunyadi Ált. Isk., Oroszlány Felkészítője Varga Katalin

Különdíjat kapott Hajnal Bence, a komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, felkészítője Bodó Jánosné.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.