Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Május 10. 13:26, péntek | Helyi

Ápolók Nemzetközi Napja Florence Nightingale-re emlékezve

Ápolók Nemzetközi Napja Florence Nightingale-re emlékezve

Ápolók Nemzetközi Napja – az egyik legkiemelkedőbb ünnepe
az egészségügyi intézményeknek. Világszerte Florence Nightingale brit ápolónő születésnapja (május 12.)
kínál apropót az ápolók köszöntéséhez.

A tatabányai Szent Borbála Kórházban harmincegy éve emlékezünkFlorenc Nightingale-re, a „lámpás hölgyre”. Az intézményben 690 egészségügyi szakdolgozó fáradoziknap mint nap a rájuk bízott beteg emberek egészségének helyreállításán és korlátozott életkörülményeinekjavításán. Őket köszöntötte május 10-én dr. Lőke János főigazgató és Winkler Józsefné ápolási igazgató,majd a hagyományokhoz híven kitüntetések átadásával folytatódott a program. A kórház vezetése anyagi éserkölcsi elismerésben huszonöt szakdolgozót és három önkéntes kollégát részesített ezen a napon.Az ünnepségen közreműködtek az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei.
A dr. Lőke János főigazgató köszöntőjében kiemelte Florence Nightingale azon tulajdonságait, tevékenységénekmeghatározó jellemzőit, amelyek a ma ápolóinak, a kórház közösségének is „lámpást” nyújthatnak.
Kitartás. Isteni sugallatra cselekedett, amikor 1844-ben elhatározta, hogy ápolónő lesz. Évekig kitartóanküzdött nemesi családja támogatásáért, amit 1851-ben nyert el. Nem tántorította el semmi elhatározásától,még a több évig tartó jegyességét is felbontotta, hogy minden erejét, figyelmét ennek a célnak tudja szentelni.
Mérhetőség. Kevesen tudják, hogy Nightingale tevékenységének köszönhetően tagja volt a brit királyi ésaz amerikai statisztikai társaságnak. Miután az ottani orvosok nem hitték el neki eredményeit statisztikaiszámításokkal bizonyította állításait. Számunkra is fontos, hogy mérhetővé tegyük munkánkat.
Összefogás. Borzasztó körülmények uralkodtak az Üsküdarban felállított tábori kórházban. Többen haltakmeg kolera, tífusz és egyéb fertőzések miatt, mint a sebesülésektől, a halálozási arány egyre nőtt. A sebesültekállapota nemhogy javult, de tovább romlott a kórházban. Mit csinált a híres ápolónő? Írt egy cikketa The Times-nak. Ennek hatására a brit kormány küldött egy korszerűen felszerelt kórházat, és az akkori„köjállal” együttműködve sikerült ezt a hihetetlen eredményt elérni. Szeretném kérni a kórház dolgozóit,orvosait, ápolóit, a műszaki és gazdasági területen dolgozó kollégáimat ennek a példaértékű összefogásnakkövetésére. Hiszem, hogy nagy eredményeket csak így érhetünk el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.