Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Július 04. 09:48, péntek | Helyi

Aratáskor is biztonságban

Aratáskor is biztonságban

Az aratási időszak alatt a szabadtéri tüzek kockázata is növekszik. Tűz bekövetkezhet emberi gondatlanságból, vagy a gépek műszaki karbantartásának elmaradásából is.

A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma összehúzási és bálázási munkáiban csak az a munkagép, vagy egyéb jármű vehet részt, mely megfelel a tűzvédelmi és műszaki követelményeknek és található rajta tűzoltó készülék. Ezek a járművek akkor vehetnek részt a betakarításban, ha a tűzvédelmi felülvizsgálatuk lezajlott.
A munkagép kezelőjének vagy a jármű vezetőjének naponta egyszer ellenőriznie kell a kipufogó-vezeték és a szikratörő műszaki állapotát és a lerakódott éghető anyagot eltávolítani. A kezelő vihet magával tartalék üzem, és kenőanyagot, de azt a kazaltól, gabonatáblától legalább húsz méter távolságra kell elhelyezni, olyan területen, ahol nincs éghető hulladék vagy növény.
Munkaszünet alatt a gépeket lehetőség szerint a lábon álló kalászos terménytől, tarlótól legalább tizenöt méterre kell elhelyezni. Ha erre nincs lehetőség, akkor három méter széles védőszántást kell létrehozni és azon kívül kell elhelyezni a gépeket.
A kalászos termény betakarítását lehetőleg a közút és a vasútvonal mentén kell először elvégezni. A learatott termény, szalma a vasútvonal szélső vágányától és a vasútállomástól legalább száz méter, a közúttól legalább huszonöt méter távolságra helyezhető el. Ha a távolságok nem tarthatók, akkor a kalászos terményt, a szalmát az aratással egyidejűleg, a szálas takarmányt pedig kiszáradáskor azonnal el kell szállítani.
Gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezető fülkéiben is tilos. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre éghető anyagtól és növényzettől mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen a dohánynemű gyűjtéséhez és eloltásához megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni a tűzesetek megelőzése érdekében.
Különösen a betakarítás idején fontos az erőgépek tűzvédelme és a tarló égetésére vonatkozó szabályok betartása. Az előírások megszegői büntetésre számíthatnak.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.