Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Május 29. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: okosanyu

Az aprók ünnepe - Gyereknap

Az aprók ünnepe - Gyereknap

A gyereknap története
Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett. Elsőként hazánkban az Országos Gyerekvédő Liga rendezte meg a gyereknapot, 1906-ban. Majd 1931-ben, szintén májusban rendezték meg a gyermekek hetét, amit a neve is jól mutat, egy teljes hétig. A második világháború megszakította a hagyományokat. A háború után csak 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén dőlt el, hogy 1950-től minden év május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Ez lett a Nemzetközi Gyermeknap hivatalos ünnepe.
A fenti sorolt eseményeken egy közös pont volt: elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítunk. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeikre és világukra való figyelemfelhívás.
Országszerte több ezer program várja a lurkókat, hogy minél jobban érezzék magukat. Egész városok mozdulnak meg, hogy egy cél legyen: a szórakozás.
Gyerekek ünnepe a világban
A Nemzetközi Gyereknapon kívül több ünnep is létezik, érdemes legalább a legfontosabbakat megjegyezni:
- Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), 1959. november 20-án fogadta el a gyerekek jogairól szóló egyezményt. Ez a nap a Gyermekek Jogainak Világnapját ünnepeljük ekkor.
- Eltűnt és bántalmazott Gyermekek Napja május 25. Egy 1979-ben, New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.
- Az UNICEF és az ENSZ is létrehozta a Gyermekek Világnapját 1954-ben. Szeptember 20-án ünneplik és nagyon sok ország ekkor tartja a gyereknapot is.
Gyereknap a világban
Különböző helyeken különböző időpontokban ünnepli a világ ezt az ünnepet
- Keleten a Nemzetközi Gyermeknaphoz csatlakoztak és június 1-jén ünnepelték, nyugoaton a Gyermek Világnapját tartották meg szeptember 20-án.
- Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon, hogy a családok papírsárkányokat reptetnek.
- Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján.
- Németország 1989-es újraegyesítése előtt a keleti NDK-ban és a nyugati NSZK-ban más-más napon volt gyereknap.
- Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.