Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 09:36, csütörtök | Helyi sport

Az elme, a test és a lélek próbája vár a „Pagodásokra”

Az elme, a test és a lélek próbája vár a „Pagodásokra”

Nagy feladat előtt állnak a „Pagodások”. Készülnek a II. Karate Maratonra, amit március 9-én rendeznek Szigetszentmiklóson.

A pagoda toronyszerű, többszintes, kőből, téglából vagy fából készült építmény,
főként Kelet- és Délkelet-Ázsiában; általában buddhista templomegyüttes része. Ezt írja azinternetes kereső.
Körülbelül harminc tatabányai családnak a Pagoda azonban sportot, életformát ésnagyon jó közösséget jelent.2011. szeptemberében hét fővel kezdte az edzéseket a Sárberki iskolában a PagodaSE Tatabánya. Mára már harmincan vannak, akik Faragó Viktortól sajátítják el hétről –hétre a kyokushin karate fortélyait. A klub központja már több mint húsz éve működik,Székesfehérváron.
- Több összetevőből épül fel a Kyokushin tananyaga: állóharc, földharc és közelharc(önvédelem). A verseny szabályrendszer a 18 éven felüli korosztályban „full-contact” jellegű,ami teljes erejű rúgásokat, ütéseket jelent. Természetesen másképpen kell edzeni egygyerkőcöt, mint egy felnőttet, de próbálok mindenkinek egyforma terhelést biztosítani. –mesélte kérdésünkre válaszolva az 1. danos mester. - Nevével ellentétben (a félreértésekelkerülése végett) a karate nem erőszakos sport, hanem egy jámbor harcművészet, életforma,
ami eljuttatja az egyént önmaga teljes körű megismeréséhez – tette hozzá.
Nagy feladat előtt állnak a „Pagodások”. Készülnek a II. Karate Maratonra, amit
március 9-én rendeznek Szigetszentmiklóson. Faragó Viktor részt vett az elsőn is, és márnagyon várja a másodikat. Azt mondja ezen az eseményen részt venni olyan felemelő, mintmásnak az olimpia, vagy egy világbajnokság.
- Ezen a Maratonon 30.000 technikát bonyolítanak le tíz etapban. Ez etaponként 3.000találati értékű technika: 1000 védés, 1000 rúgás és 1000 ütés. Óránként indulnak az etapok.
Ez azt jelenti, hogy 47 perc munka és 13 perc pihenő. Aki ezt teljesíti, az nagyjából fél évesedzésmunkát végez el 12 óra alatt.
- Mindenki számára attól válik ez nehézzé, hogy a fizikai kihívás mellett ez szellemi
megpróbáltatás is egyben – mondta Faragó Viktor. - A karatéban nagyon fontos dolog, hogysaját határainkat tágítsuk. Így tudunk fejlődni. Ez egy mérföldkő, testnek és léleknek egyarántmindamellett, hogy ezúton a technikai repertoárt is tökéletesíteni tudjuk. – tette hozzá.A szabályok szerint nem kell mindenkinek végigcsinálni a teljes Maratont. Vanegy úgynevezett MiniMaraton 3 etappal; a FélMaraton 6 etappal, azaz 18 ezer technikával.
Délelőtt tíz órakor elkezdik a Maratonisták, majd hozzájuk csatlakoznak a többiek, úgy, hogya teljes csapat – váratóan 400 fő – együtt fejezi be, este 10 óra tájban.
Végiggondolni is nehéz és fárasztó, hogy 12 órán keresztül üt, rúg, koncentrál az
ember. Sok ezerszer kell a kezeket - lábakat megmozdítani. Sokan valószínűleg az első óraután bedobnánk a törölközőt, sőt!
- Nekem a legnagyobb ellenfél a monotonitás volt. Látjuk a számlálón, hogy az adotttechnikából mennyi van még és az egészből mennyi van hátra. Mellette dobszó adja a ritmust,12 órán keresztül. Fejben nagyon ott kell lenni. Tavaly a hetedik etapnál már fájt mindenem,de agyban volt leginkább fárasztó.
A tatabányai csapatból 12-en indulnak el a megmérettetésen. Erre a kihívásra „civilek”nem nevezhetnek, de bárki elkezdhet edzeni a „Pagodásoknál”, hogy a III. Karate Maratononmár ott lehessen 2014-ben.

Az edzéseket jelenleg kedden és pénteken 18 órától tartja Faragó Viktor, a Sárberki Általános Iskolában. A csapat megtalálható a Facebook – on, de e – mail –en is lehet érdeklődni a pagodakyo@gmail.com címen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 00:00, szerda | Helyi sport

Kézilabda Európa-liga - A Tatabánya főtáblás, négy további magyar csapat a selejtezőben

A Tatabánya a főtáblán, a négy további magyar együttes pedig a selejtezőben kezdi meg szereplését a kézilabda Európa-ligában.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:58, hétfő | Sport

Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen

2024. Július 22. 07:57, hétfő | Sport

Balaton-átúszás - Több mint 11 ezren indultak

Több mint 11 ezren vettek részt a szombatról vasárnapra halasztott 42. Lidl Balaton-átúszáson, melyen a férfiaknál holtverseny született, míg a nőknél Juhász Janka győzött.