Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Január 17. 09:32, péntek | Helyi

Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért”

Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért”

Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” projekt bemutatkozott Tatabányán

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” című projektjének tatabányai konferenciáján hetedik alkalommal került bemutatásra az 1200 helyi jelentőségű védett természeti területet felmérő, az eddigi legszélesebb összefogással megvalósított természetvédelmi projekt Magyarországon.

A projekt 2012. szeptember elején kezdődött és 2014. május végéig tart. Célja a helyi jelentőségű védett természeti területek megismertetése az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, gazdálkodókkal és szakemberekkel; emellett a helyi természeti értékek védelmére hívja fel a figyelmet, illetve segíti az értékőrző gazdálkodást a Natura 2000 területeken.

A helyi jelentőségű természetvédelmi területek állapotának felmérése már megvalósult, melyet megyénként más-más civil szervezetek szakértői végeztek el. A területek legnagyobb része általában kisebb kiterjedésű, de természeti értékekben gazdag. Sajnos számos olyan is akad, amelyik gazdátlannak tűnik, állapota leromlott. A helyi jelentőségű természetvédelmi területek között sok kastélypark, arborétum is található, melyek többsége jól karbantartott.

Összességében elmondható, hogy a helyi jelentőségű természetvédelmi területek jól illeszkednek az országos jelentőségűekhez, azokkal együtt természeti értékekben gazdag hálózatot alkotnak. Fontos feladat, hogy a jövőben az önkormányzatok segítséget kapjanak a természetvédelmi szakemberektől a területek kezeléséhez, újabbak létesítéséhez.

A tatabányai konferencián Komárom-Esztergom megye helyi jelentőségű védett területei kerültek részletes bemutatásra, melyek felmérése a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület szakembereinek segítségével valósult meg. Emellett a felmérés országos eredményeiről és a Natura 2000 területek kezeléséről is meghallgathattak egy-egy előadást a résztvevők. A rendezvényen hetedik alkalommal vetítettük le a „Rejtett tájakon” című filmet, mely a Dunántúl helyi védett területeire kalauzolta a nézőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.