Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 26. 18:11, csütörtök | Helyi

Balesetek más-más okból

Balesetek más-más okból

Három gyalogost is elgázoltak 2013. december 23-án. A balesetek elkerülhetők lettek volna.

Fél óra alatt három sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt 2013. december 23-án Komárom-Esztergom Megyében. A közúti közlekedési szabályainak betartása mellett és figyelmes közlekedéssel el lehetett volna kerülni mindhármat. 2013. december 23-án délután Dorogon két jármű takarásából lépett az úttestre egy gyalogos. A Mária úton közlekedő személyautó vezetője hiába fékezett intenzíven, az ütközést nem tudta elkerülni. A gyalogost sérülésekkel kórházba vitte a mentő.

Tata és Naszály között tragédiával végződött a baleset. Egy naszályi férfi vesztette életét 2013. december 23-án 17 órakor. Biciklijét tolta a Naszály felé tartó kivilágítatlan úton. Volt láthatósági mellénye, de nem viselte. Azt a balesetet helyszínelő rendőrök összehajtogatva megtalálták a kerékpár csomagtartójában. A bicikli sem volt felszerelve a kötelező tartozékokkal. Fényvisszaverő prizma és világítóberendezés sem volt rajta. A szintén Naszály felé haladó gépjármű vezetője későn észlelte a vele azonos irányban közlekedő, sötét ruházatot viselő gyalogost és vészfékezése ellenére elgázolta. A kerékpárját toló férfi a helyszínen életét vesztette.

A fenti balesettel azonos időben Tatabánya belterületén is elütöttek egy gyalogost. Hárman keltek át a Polgármesteri Hivatal előtti kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, miután egy személygépkocsi elsőbbséget biztosított a számukra. Figyelmetlensége miatt ezt nem vette észre a Főtér irányába közlekedő tehergépkocsi vezetője, aki nekiütközött a gyalogosok egyikének. A megsérült asszonyt a helyszínre érkező mentő kórházba szállította.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az ünnepek előtti utolsó "hajszában", a vásárlás és ajándékozási kedv hevében is fokozott figyelemmel, a korlátozott látási és a megváltozott útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló balesetek elkerülése érdekében fokozottabb figyelmet kér a járművezetőktől. A téli időszakban a gyalogosok közlekedésének biztonsági kockázata nagyobb, mint más évszakokban. A nappalok folyamatosan rövidülnek, a korai sötétedés és az időjárási változások miatt korlátozottá válnak a látási viszonyok. Ezek az átlagosnál jóval kevesebb közlekedési információt hordoznak a közlekedésben résztvevők – főleg járművezetők – részére.

Az útviszonyok is kedvezőtlenül változnak. A hideg, nedves és csúszós útfelületeken a gyalogosok nehézkesebben közlekednek és a járművek fékútja is jelentősen megnő. Különösen az idősek közlekedése válik veszélyessé, akik koruknál és sokszor egészségi állapotuknál fogva kevésbé képesek a biztonságos közlekedésre, az úttesten való átkelésre, a veszély érzékelésére, felismerésére. Mindezek különös óvatosságra intik a közlekedőket. Köztudott, hogy a gyalogosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői, hiszen testüket egy esetleges baleset során semmi nem védi. Ezért gyalogos elütésekor soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy annak milyen a foka: könnyű, súlyos, vagy éppen halálos! A közúti balesetek tapasztalatai azt igazolják, hogy még igen alacsony sebességű elütés esetén is (pl. 5 km/h) létrejöhet olyan sérülés, mely nem egyeztethető össze az élettel, az életben maradással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.