Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2014. Január 31. 13:25, péntek | Helyi
Forrás: www.mti.hu

Bányászszobrot állítanak Tatabánya központjában

Bányászszobrot állítanak Tatabánya központjában

Életnagyságú, bányászt vagy bányászjelenetet ábrázoló szobor készítésére ír ki pályázatot Tatabánya önkormányzata, az alkotást a megújult városközpontban állítják fel.

Erről született döntés a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy az alkotást zsánerszobor formájában képzelik el, mely életnagyságban és emberközeli méretben ábrázolja a bányász mesterséget vagy a szakmára jellemző élethelyzetet, egy vagy több alak megjelenítésével.
A műalkotás nem bizonyos személynek, hanem egy karakternek kíván emléket állítani, mely kifejezi a Tatabánya fejlődését elindító mesterség iránti tiszteletet és jelzi az értékteremtő munkából való megélhetés elvének fontosságát - hangsúlyozta a polgármester.
Az önkormányzat az alkotás elkészítésére meghívásos művészeti pályázatot ír ki, a feladatra öt olyan művészt kérnek fel, akik más városokban már szinte látványosságnak számító utcaszobrokat, zsánerszobrokat alkotott.
A pályázóknak elsőként a szobor kicsinyített mását kell bemutatni, majd a Képző és Iparművészeti Lektorátus, valamint a helyi bányászszervezetek képviselőiből álló zsűri választja ki a megvalósuló alkotást.

Fotó forrása:tatabanyaianzix.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.