Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2013. Július 11. 09:01, csütörtök | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Béremelés a pedagógusoknak

Béremelés a pedagógusoknak

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől.

Ezt jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a tatabányai Árpád Gimnáziumban, a sajtótájékoztatón jelen volt Hoffmann Rózsa a tárca államtitkára is.Az eseményen részt vett Schmidt Csaba polgármester és dr. Kancz Csaba alpolgármester. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Úgy fogalmazott, hogy a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere. Balog Zoltán hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át évenként legalább átlagosan tíz százalékkal növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején. A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét - tette hozzá. Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd. Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória. Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője. Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.