Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Április 01. 09:19, szerda | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Biomassza: jól halad a beruházás

Biomassza: jól halad a beruházás

Március 30-án már az ötödik speciális rakományt szállító jármű érkezett Tatabányára, hogy az erőműhöz szállítsa a nyári melegvíz-ellátást biztosító új kazán utolsó elemét.

A Tatabányai Erőmű két pályázaton (GOP-2.1.3-11-2012-0037, KEOP-4.10.0/C/12-2013-0152) összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegű támogatást nyert el, amelyek segítségével a létesítmény a jövőben földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosíthatja majd a fűtést és a meleg vizet Tatabánya 23 ezer távfűtéses lakásában és a város intézményeiben.Az összesen közel 7 milliárdos fejlesztés keretében két meglévő kazánt állítanak át faaprítékos tüzelésűre, valamint egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt építenek a nyári melegvíz-igény kiszolgálására. Az utóbbi, úgynevezett 4-es számú kazánhoz szükséges alkatrészeket február óta folyamatosan – összesen öt alkalommal – szállította az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. a helyszínre. A túlméretes rakományok a Gál István lakótelepen haladtak keresztül, és a Brikettgyáron keresztül értek az erőműbe.
A biomassza alapvető előnye, hogy minimális környezetterheléssel biztosítja az energiát anélkül, hogy kimerülne.

A projekt befejezésével, az energetikai számítások szerint, az éves hőkiadás mintegy 90%-át biomasszából lehet majd biztosítani. Megvalósulásával jelentős megtakarítás érhető el, és javulni fog az ellátás biztonsága is. Az átállás nem csak a külföldi gáztól való függetlenséget jelentheti Tatabányának, de 42 új munkahelyet teremt, és környezetkímélő.

A faapríték beszállítása az állami tulajdonban lévő Vértesi Erdő Zrt. szárligeti, csákvári és pusztavámi telephelyeiről fog történni (gyenge minőségű faanyag, fafeldolgozási darabos hulladék, vágástéri apríték).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.