Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. Szeptember 16. 09:44, hétfő | Helyi

Büszkén éld az életed!

Büszkén éld az életed!

Meg se halld, ha bántanak. Senkinek se hagyd magad. Sose add fel a vágyadat, őrizd meg az álmaidat… Gyere velünk és légy szabad, mindig vállald önmagad. Ne hidd el azt, hogy nem lehet, büszkén éld az életed…

A környebányai vendéglátóknak szólt a Közösségi Házban szombat délután a Pa-Dö-Dö nótája az Együtt Élünk Egyesület tagjainak előadásában. Ez a dal egyfajta himnusz számukra…
Amíg a tatabányai vendégek egy része az ajándékműsorhoz készülődött, Svétecz László képviselő köszöntött mindenkit, s mutatta be Környebánya múltját, jelenét. Az is kiderült, hogy pár hete őt látták vendégül a tatabányai egyesület családi napján, s rendkívül megragadták az ott látottak, tapasztaltak, így született meg a gondolat: tartsanak „ismerkedési délutánt”, tegyék le egy szorosabb, baráti kapcsolat alapjait. Merthogy – ahogy fogalmazott – Környebánya mindig is befogadó közösség volt, s az ott élők többsége is hátrányos helyzetű, szegény sorsú. Tehetségnek azonban nincsenek híján, ezt ismét bizonyították a környebányai gyerekek és felnőttek, akik verseket, találós kérdéseket, népdalcsokrot nyújtottak át ajándékként, a „fináléban” pedig a szülőkkel, kísérőkkel, sérült vendégekkel közösen énekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.
Ezt követően érkeztek el azok a percek, amikre rengeteget készültek a vendégek. Szinte tapinthatóvá vált a megrendültség, amikor egy hölgy előadásában elhangzott Pál Apostoltól „A szeretet himnusza”, majd egy másik hölgytől Szabó Lőrinc „Ima a gyermekekért” című, ezekkel a sorokkal záruló verse: tűz, víz, ég és föld s minden istenek,szeressétek, akiket szeretek!
Az ének, muzsika, tánc, pontosabban táncparódia sem hiányozhatott. Az előadók a régmúlt és jelen táncait mixelték egyveleggé, s hogy teljes legyen a produkció, az öltözékük is egyszerre volt elegáns és csapodár. A paródiával 2011-ben egy országos bajnokságon Budapesten a második helyet szerezték meg, s a vastaps Környebányán sem maradt el...
A jelenleg 40 tagot számláló Együtt Élünk Egyesület fogyatékos fiatalok szüleinek alapításában jött létre 2008-ban, hogy hasznos elfoglaltságokat biztosítson a szabadidő eltöltéséhez. Kirándulásokat, programokat szerveznek, heti három alkalommal találkoznak bánhidai klubhelyiségükben, ahol a tagok kedvükre táncolhatnak, énekelhetnek, társasjátékozhatnak, asztaliteniszezhetnek.
A különböző korú tagok között van, aki értelmi fogyatékos, van, aki rosszul látó és halmozottan sérültek is, mint például az egyesület vezetője, Dömötörné Bertók Éva lánya, aki mozgássérült és enyhe értelmi fogyatékos.
Ez az egyesület nekik egy mentsvár. Ők csak a szülőkre támaszkodhatnak, számukra nem nyílik ki a világ, hiszen hová nyílna? S akinek nincsenek szülei, az hová menne? – kérdezte, mondta Éva, hiszen van árva tagjuk is, a többségük pedig csonka családban él.
Az egyesület vezetője azt is elmondta: a programjaikhoz szükséges anyagiakat a tagdíjból, 1%-os adófelajánlásokból teremtik elő. Hiába a számos elküldött támogatást kérő levél, nem igazán születnek pozitív válaszok, pedig az utazási költségek igen magasra rúgnak. Ilyen kapcsolatfelvételre és kedves fogadtatásra pedig, mint Környebányán, az egyesület mögött álló öt év alatt nem volt példa…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.