Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Október 03. 15:00, szerda | Helyi

Csillagászati bemutatók Tatabányán

Csillagászati bemutatók Tatabányán

Az MCE Felsőgallai Amatőr csillagász Klub egy éves fennállásának napján 2012. szeptember 22-én távcsöves bemutatót szervezett Tatabányára, az egyik áruházlánc parkolójába.

Az időjárás nem volt túl kedvező, hiszen végig küzdöttek a felhőkkel, azonban így is számos érdeklődőt fogadtak.

A leglátványosabb célpont a Hold volt, a többi lehetséges objektum a felhők mögé bújt. Így hát távcsövön keresztül megtekintettünk távoli, földi célpontokat is, pl. a Kő-hegy tetején lévő, kivilágított Turul madarat, és a XII/a aknában, 1978. február 16-án történt bányaszerencsétlenség emlékművét is, ami ma a városra néző kilátóként üzemel. – mondta el Czinder Gábor, az MCE Klub vezetője.

Egy héttel később, a „Kutatók Éjszakája” országos programsorozattal párhuzamosan a Széchenyi István Művelődési Házba invitálták a közönséget, ahol előadásokon lehetett részt venni. Bízva a kedvezőbb időjárásban távcsöves bemutatót is tartottak, ahol az érdeklődő gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőségünk volt megpillantani a Holdat, nyílt-, és gömbhalmazokat, galaxisokat. Az előadásokon szó esett a csillagokról, bolygókról, Naprendszerünket látogató üstökösökről, csillagászati jelenségekről. Bemutattak amatőr műszereket, észlelési-, mérési-, fotózási eljárásokat, amatőr asztrofotókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.