Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 31. 14:20, péntek | Helyi

Csúszásmentes útburkolat

Csúszásmentes útburkolat

Egy új, innovatív technológián alapuló csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt adott át még az iskolakezdés előtt a Generali a Biztonságért Alapítvány Tatabányán.

A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. A tatabányai beruházást követően további helyszíneken is finanszírozza az alapítvány ennek az egyenként több mint 2 millió forint értékű új technológiának a telepítését.
Schmidt Csaba polgármester a tatabányai útszakasz átadóján elmondta: „Az önkormányzat mindig nagy figyelmet fordított városunk közlekedésbiztonságának javítására, ezért szívesen adunk teret azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek ennek jobbítását célozzák. Különösen fontosnak tartjuk a gyermekek, a fiatalok közlekedési ismereteinek bővítését, s ez kiemelt szerepet kap az óvodai nevelésben és az iskolai oktatásban is. Közösségi rendezvényeinken szinte elmaradhatatlanok az ezzel kapcsolatos kerékpáros ügyességi versenyek, játékos vetélkedők. Örülünk annak, hogy a mostani projekt révén egy biztonságosabb gyalogátkelőhely létesült városunkban.”

„A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai közé tartozik az egészséges életmód, a közlekedésbiztonság illetve a vagyonbiztonság védelme. A 2011 évi baleseti statisztikák szerint 788 gázolás történt gyalogátkelő helyen, melyből 20 halálos áldozatot is követelt. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében támogatjuk idén az ország több pontján csúszásmentes útfelületek megépítését. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a jövő generációjának biztonságához és sikerül felhívnunk a figyelmet a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára” – nyilatkozta Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelőzésre és a közlekedésbiztonságra, valamint a jövő generációjának a biztonságos közlekedésre való oktatására. Idén egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelőzési technológiát karolt fel: a LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, melynek telepítési költségét finanszírozza elsőként Tatabányán, majd Nyíregyházán, Szolnokon és Budapesten is.

A helyszíneket minden esetben az adott önkormányzat és az OBB (Országos Baleset-megelőzési Bizottság) szakmai javaslatára választotta ki, hiszen ott építik ki, ahol a legnagyobb a balesetveszély a helyi baleseti statisztikákat alapján. Az Alapítvány és a Tatabányai Önkormányzat a legkisebbek védelmét helyezte előtérben, mivel egy óvoda és egy iskola által határolt útszakaszt jelöltek ki, az új biztonságosabb útburkolat elkészítésére.
A beruházás jelentőségével kapcsolatban meg kell említeni, hogy a közúti balesetek jelentős része az időjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. Itt különösen nagy gondot okozhat a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidő vesztés, a környezeti viszontagságok, mint például az eső, a jegesedés és az ezekből adódó féktávolság megnövekedése. Ez az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstől függetlenül megőrzi a felületi érdességét. Növeli az úttesten átkelők biztonságát azáltal, hogy a zebra előtt végrehajtott vészfékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, valamint a sofőrök számára 70 százalékkal jobban észlelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.