Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2014. Szeptember 08. 11:23, hétfő | Helyi

Egytől Tizenkettőig – szeptember 14-én Környén!

Egytől Tizenkettőig – szeptember 14-én Környén!

A Szent Efrém Férfikar idei fellépései között kiemelt helyet foglal el az a különleges koncertsorozat, amely Ybl Miklós (1814-1891) szakrális életműve előtt tiszteleg, s az Ybl Egyesület által szervezett Bicentenáriumi Év keretében valósul meg a nagy magyar építész nevéhez köthető – általa tervezett, vagy átalakított – templomokban. A 12 templom belső tere méretében, kialakításában, s ezért akusztikájában is nagyon különböző, s éppen ezt adta az ötletet, hogy ugyanaz a program szólaljon meg mindegyikben, s ezzel egy izgalmas és érdekes „akusztikai vizsgálat” részese lehet mindenki, aki kíváncsi a különböző korok mesterműveinek az Ybl-templomok akusztikájában való megszólalására.
A Szent Efrém Férfikar (Budapest, Fót, Nagycenk, Hódmezővásárhely után) szeptember 14-én érkezik Környére, s ad koncertet „Egytől Tizenkettőig” címmel délután 5 órától a Római Katolikus Templomban. A belépés díjtalan, de a korlátozott férőhely miatt a jegyek előzetes átvétele szükséges. Jegyek a templom sekrestyéjében, a Művelődési Házban és a Polgármesteri Hivatal titkárságán igényelhetők.
(Környén a Fellner Jakab által 1775-ben, barokk stílusban épített templom tűzvész áldozata lett. A helyén építette fel 1866-ban Ybl Miklós – a korábbihoz mérten feltűnően nagyobb méretű – Környe jelenlegi templomát romantikus stílusban.)
Az „Egytől - Tizenkettőig” c. program sok évszázad vallásos zenéjét helyezi egymás mellé, „quasi liturgia” formában megjelenítve, egyórás hang-áhítatba vonva be a közönséget.
A műsor egyszerre sugároz stílusbeli sokféleséget és hitbeli, transzcendentális egységet. A középkori egyszólamú zenéből indulva századunk sokszólamú kortárs motettáihoz jut el, s az egyre növekvő számú szólamokból álló kompozíciók között a templomi harangok és csengők, valamint fa- és fémalapú ütőhangszeres interludiumok, mint hangokba öntött lelki visszhangimák lendítik tovább az előadást. Ilyenformán a teljes hangverseny egy önálló kortárs misztériumjátékként fogható fel, liturgikus egyidejűségbe, jobban mondva időtlenségbe helyezve a sokféle zenetörténeti korszaknak az Isten dicséretére szánt kompozícióit. Ezzel együtt a férfikar célja az volt, hogy elsősorban meghatározó hangélményt nyújtsanak át a közönségnek, s ezért a hatalmas választékból, melyet az európai keresztény zene kínált, azokat a kompozíciókat szólaltatják meg, melyek gondolatisága és hangzása találkozik a Szent Efrém Férfikarra jellemző zeneiséggel és hangképpel. Angol, grúz, libanoni, magyar, orosz, spanyol művekből áll a program, de a nemzetek és a nyelvek szerepe ez esetben szimbolikus, mindössze egyfajta szép koloritot jelent a keresztény európai komponisták – köztük meghatározó, nagy mesterek (Bartók, Rachmaninov, Stravinsky, Tallis) – műveiben. Katolikus, protestáns és ortodox zene egyaránt megszólal a koncerten, ám ez sem az elkülönülést hangsúlyozza, hanem a hit megvallásának különböző zenei stílusjellemzőit szeretné megmutatni.
A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.