Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 05. 09:44, csütörtök | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Elismerések Szent Borbála napján

Elismerések Szent Borbála napján

A bányász hagyományok, az összefogás jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében Schmidt Csaba polgármester a tatabányai Jászai Mari Színház, Népházban megtartott Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen.

Az idei évben a Díszpolgári címet Kiss Antal sikeres gyalogló és atlétaedző, az Ezüst Turul díjat Fürészné Molnár Anikó múzeumigazgató kapta meg. A Szabó Ignác díjat az egészségügyben végzett kiváló munkájáért Dr. Járay Géza sebész főorvos, a szociális területen Dr. Gémesi Gyuláné szociális munkás vehette át a polgármestertől.Egy a bányászati hagyományaira büszke városban nehezebb lenne alkalmasabb időpontot találni a közösség ünnepére, mint Szent Borbála napját – mondta Schmidt Csaba az ünnepségen, aki a továbbiakban szólt arról is, hogy a város a bányászhagyományok megőrzése mellett sikeresen megfelelt az új időszak kihívásainak. Városunk alapjait a gazdaság és a bányászat teremtette meg, ez utóbbi helyét mára az ipari park vette át, melynek bevételei lehetővé tették a közelmúltban megvalósult fejlesztéseket. Ezek azonban mit sem érnének az olyan polgárok nélkül, akiknek munkáját ma kitüntetésekkel ismerjük el – tette hozzá a polgármester. Többen közülük nem itt születtek – fogalmazott Schmidt Csaba, mégis a város szolgálatába álltak a körülményektől függetlenül. Az ő példájuk ad erőt, hogy további sikereket érjünk el, tovább vigyük azt a fejlődést, mely Tatabánya múltját jellemezte. Minden közösségben vannak olyan emberek, akik az élet egy-egy területen kimagasló teljesítménnyel lendítik előre a számunkra fontos ügyeket. Meg kell becsülnünk az így közöttünk élőket, akik követendő példát mutatnak számunkra – fogalmazott a díjak átadása előtt Schmidt Csaba. Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, városunkat a tettre készséggel, összefogással, az újra való nyitottsággal és szolidaritással sikerült sikeressé tenni, a most díjazottak is erre tanítanak minket. Hazánkban az elkövetkező években ismét mélyművelésű bánya nyílhat meg, tehát továbbra is szükség van ilyen szakemberekre, hogy ezen területen is előbbre tudjunk lépni a jövőben – fogalmazott Bencsik János.

Kiss Antal gyalogló, atlétaedző ötszörös magyar bajnok egyéniben, hatszoros csapatbajnoki címmel büszkélkedhet. Az 1968-as mexikói olimpián érte el legnagyobb sikerét, 50 km-es gyaloglásban ezüstérmet szerzett. A versenyzői pályafutását 1974-ben hagyta abba, azután sikeres atléta edzőként tevékenykedett a tatabányai sportklubban. Szakmai munkáját, életútját számtalan díjjal ismerték el, többek között Ezüst Turul díj 1996, Magyar Atlétikai Szövetség legjobb utánpótlás edzője 2003, Magyar Sportér Életműdíj 2011.
Fürészné Molnár Anikó múzeumigazgató az idén ünnepli szakmai pályafutásának 40. évfordulóját. Harminchat évig irányította a Tatabányai Múzeumot, ezen időszak alatt 1997-ben az intézmény elnyerte az Év Múzeuma címet. Kezdeményezője volt az Iskolamúzeum, a Bányászati Szabadtéri Múzeum, majd a napjainkban már európai hírű ipari skanzen létrehozásának. Munkásságától elválaszthatatlan a helyi bányászhagyományok megőrzésének ügye. A gyűjtési és kiállítási munkája mellett elismerésre méltó sokrétű tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége.
Dr. Járay Géza a Szent Borbála kórház sebészeti és érsebészeti osztályának vezető főorvosa munkáját magas szintű szakmai tudással és a betegek iránti nagy empátiával látja el. Az ország számos kiemelkedő sebészeti centrumában, valamint külföldön képezte magát, új műtéti eljárásokat vezetett be a kórházban. Szakmai tapasztalatait átadja az osztály fiatal orvosainak, újabb műtéti eljárások bevezetését tervezi.
Dr. Gémesi Gyuláné szociális munkás szakmai feladatait minden munkakörben kiválóan végezte. Ezek ellátása mellett a szocializációs hátrányokból adódó problémák kezelésre is kiemelt figyelmet fordított. Munkatársaival prevenciós programokat szervezett a hátrányos helyzetben élő családok számára. Az ESZI Családsegítő Szolgálatnál a Mésztelepen több folyamatosan működő klubot és programot szervezett. Önkéntes munkákat vállalt többek között a Máltai Szeretetszolgálatnál, a Gólyahír Egyesületnél és a Mosolygós Gyermekek Alapítványnál.
Az ünnepi műsorban közreműködött a Sypus együttes, Demeniv Mihály harmonika, Ocskai Gabriella zongora, Kiss András klarinét és a Rozmaringos Bányász Egylet. Kora este került sor a hagyományos gyertyagyújtásra a Szent Borbála szobornál, a szentről elnevezett téren, utána az óvárosi Szent István téren ünnepi szentmisét tartottak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.