Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Április 29. 09:15, hétfő | Helyi

Élj! – több százan a Kisfaludy Gálán

Élj! – több százan a Kisfaludy Gálán

Hagyományosan három diák vehetett át elismerést a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény péntek esti gálaműsorán

Vági Erika immáron 15 esztendeje indította útjára a környei általános iskola „iskolanapok” programját, amely mára a pedagógus kollégák összefogásának köszönhetően különböző helyszínekkel és eseményekkel színesítve többnapos rendezvénysorozattá bővült, s miután az intézmény 2001-ben felvette Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató nevét, akkortól a „Kisfaludy-napok” elnevezést viseli.
A rendezvénysorozat keretében április 18-án kiállítás nyílt az iskola grafika tanszakos tanulóinak alkotásaiból a Művelődési Házban, 24-én körzeti tanulmányi versenyen adott számot tudásáról nyolc környékbeli intézmény másfélszáz diákja, csütörtökön sportoltak a „kisfaludysok”, péntek délelőtt pedig a rendhagyó tanítási nap várta őket.
Délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, Kisfaludy Mihály leszármazottai, Trézlné Staudin­ger Csilla igazgató és Farkas Éva, a Szülői Munkaközösség elnöke, a Diákönkormányzat részéről Lengyel Alexandra és Valakovics Dominik, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.
A program este a Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében folytatódott a már szintén hagyományos gálaműsorral, amely 15. esztendeje csillogtatja meg a tehetségeket.
Gyökereket adj és szárnyakat! – ez volt az első gála mottója, s ha most választanom kellene, akkor az lenne, hogy: Élj! – tudtuk meg Vági Erikától, a rendezvény életre hívójától, aki Anna and the Barbies Márti dalát álmodta meg a gála nyitányaként: Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni majd az unokáknak, mikor körbeállnak… Kezdjetek nevetni, csak semmi melodráma, senki bele nem halt még komédiába…
A diákok pedig nemcsak éltek, de ragyogtak a színpadon és – ahogy az este folyamán többször is elhangzott – csodájuk az egész termet betöltötte!
Táncban felnőni – ezzel a címmel már László Márta néptánc pedagógus álmodott, s varázsolta a színpadra Keltai Gábor segítségével a Tánc Világnapja alkalmából készített koreográfiát, amely a legkisebbeket és a 16 éves fiatalokat is táncba hívta, hiszen mindannyian valóban táncban nőttek, nőnek fel…
Az iskolát 125. születésnapja alkalmából Csóra Jánosné felkészítésében a 2.a osztályosok a 100 Folk Celsius együttes „Boldog születésnapot” című dalára írt csengettyűszóval köszöntötték, majd a vendégek fura álomvilágba léphettek hatodikos lányok segítségével: Lóczi Petra álmának gondolatait fogalmazták meg tánccal, segítségül hívva a sötétséget és a fényt.


A folytatásban picit megilletődötten léptek a színpadra a legkisebbek, percek múltán azonban úgy tűnt, már egyáltalán nem zavarja őket a rivaldafény, sőt! Az 1.a osztályos gyerekek rímekbe szedve meséltek arról, miként telt a mögöttük álló nyolc hónap az iskolában, s természetesen nem akadt vendég, aki a műsoruk végén ne tett volna eleget a kérésüknek, amely így szólt: ha jó a kedves tapsolj nagyokat!
A zene kincseket rejt, bánatot és bút feledtet, örömöt, boldogságot ad, vígságot és szelíd vigaszt – Halász István versével ajánlotta Juhász Szabolcs negyedikes diák Bottyán Zsófia zongorajátékát a gála vendégei számára, akiket később az iskola énekkarának produkciója egyenesen a dzsungelbe repített.
A 3.a osztályos gyerekek is sajátos utazásra hívtak mindenkit, ők Kemény Henrik „Az utolsó kincs” című bábjátékának színpadra álmodott átiratával bájolták el a vendégeket Láng Éva és Odlerné Takács Zsuzsanna felkészítésében, majd a királyságok korából nemcsak időben, de stílusban is jelentős ugrás következett három végzős ifjú hölgynek köszönhetően, akik hipp-hopp a színpadon teremtek, s hip-hop koreográfiájukkal csak ennyit üzentek: pörögj fel a zenére!
„Öreg” diákok is színre léptek a Kisfaludy-gálán, s már nem először. Hülber Bianka és testvére Dalma is énekszóval megfogalmazott üzenettel, kéréssel érkezett, s a gála „Élj” képzeletbeli mottójának megvalósulását, lüktetését látva, tapasztalva, talán nem is olyan teljesíthetetlennel: vigyázz a madárra, ha válladra repül, amerre az élet, arra menekül…

Az esemény részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával is példamutató társai számára, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.

Idén Füstös Bence részesült a Kisfaludy-díj elismerésben. A végzős diák az intézmény tantestületének egyöntetű javaslata alapján vehette át a díjat Trézlné Staudinger Csilla igazgatótól. Füstös Bence már alsó tagozatos korában felhívta magára a figyelmet nyugodtságával, kitartó szorgalmával, példamutató magatartásával. Tanulmányi eredményei a felső tagozatban is kiemelkedőek maradtak, minden tantárgyban a tőle telhető maximumot nyújtja. Az órákon kívül is megbízható, készséges, vállalkozó kedvű, bármilyen feladat elvégzését örömmel vállalja. Rendszeres résztvevője az intézményi, községi rendezvényeknek, még akkor is, ha az iskolai szünet idején kerül rájuk sor. Kiváló csapatjátékos, a kistérségi történelemversenyen három alkalommal is tagja volt az első helyet megszerző környei gárdának. A műveltségi megmérettetéseken osztálya jórészt neki köszönhette az elért első és második helyezéseket. Osztálytársai megbízható tudásáért, segítőkészségéért, fanyar humoráért kedvelik, de nemcsak diáktársai néznek fel rá, hanem tanítói, tanárai is tisztelik, becsülik.

Kisfaludy emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Árva Bereniké és Nagy Lilla vehetett át.
Árva Bereniké csendes, rendszerető kislány, aki jelenlétét azzal jelzi, hogy megoldja a rá váró feladatokat, segíti a többieket. Tanulmányi eredménye szinte az első osztálytól kitűnő, magatartása példamutató. A kötelező iskolai feladatok mellett majdnem minden versenyen részt vesz, a legjobbak között teljesít, mint például a Bólyai matematika levelezős, a Kölcsey anyanyelvi és a szépolvasási versenyen. A környezetvédelmi csapatot a megmérettetéseken már-már egyedül vitte a hátán. Eredményei mellett szerénysége is példamutató társai számára.
Nagy Lilla is csendes, nem a szavak, hanem a tettek embere. Első osztályos kora óta kitűnő tanuló, magatartása, szorgalma példamutató. Céltudatos, kitartó, jó szervező, betegség miatt hiányzó osztálytársainak rendszeresen ő mondja el a leckét. A kötelező tananyagon túl rendszeresen végez szorgalmi feladatokat: gyűjtő- és kutatómunkát. Óvodás korától tagja a néptánc tagozatnak, rendszeresen fellép a község rendezvényein. A tanulmányi, művészeti és sport megmérettetéseken szép eredményeket ért el, – a többi között – a Tatabánya városi népdaléneklési versenyen második helyezést ért el, szintén másodikként ért célba a városi mezei futóversenyen, a Tricepsz Triatlon Váltó csapatbajnokságon társaival az élen végzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.