Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. November 14. 11:24, csütörtök | Helyi

Elkezdődtek a városrészenkénti ITS fórumok

Elkezdődtek a városrészenkénti ITS fórumok

A Sárberekben és Alsógallán élők fórumon ismerkedhettek meg Tatabánya tervezett településfejlesztési koncepciójával és integrált településfejlesztési stratégiájával

Elkezdődtek a lakossági fórumok Tatabánya tervezett településfejlesztési koncepciójával és integrált településfejlesztési stratégiájával kapcsolatban. Az első találkozón, a Sárberki Általános Iskolában Schmidt Csaba polgármester ismertette a projekt részleteit a Sárberki és Alsógallai körzetben élőkkel. A tájékoztatón a városvezető mellett jelen volt dr. Kancz Csaba alpolgármester, alsógallai és Salló Győző sárbereki önkormányzati képviselő, valamint Bánfalvi Tünde, a szakmai megvalósításban segítséget nyújtó konzorcium képviselője is.

A fórumon Schmidt Csaba elmondta: a tervek megalkotására az önkormányzat közel negyvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség pályázatán. A város számára azért fontos a Településfejlesztési Koncepció (TFK) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) elkészítése, mert ez a feltétele az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakában rendelkezésre álló források lehívásának. A rendezvényen a polgármester a közelmúltban Tatabányán megvalósult beruházásokat ismertette, kiemelve, hogy a bányák bezárását követően a lakók összefogásával Tatabánya dinamikusan fejlődött, megújult a Fő tér, elkészült a Vértes Agorája, új gyártósorok épültek az ipari parkban, elkezdődött a kórház új pavilonjának építése, interaktív táblák kerültek az iskolai osztálytermekbe, nemrég pedig megyeszékhelyünkön nyitották meg az ország legmodernebb Kormányhivatalát. Schmidt Csaba hangsúlyozta: ezen eredmények eléréséhez szükség volt az itt élő emberek, cégek, intézmények összefogására. Éppen ezért a mostani fórum is azt a célt szolgálja, hogy az érdeklődők javaslataikkal, észrevételeikkel kapcsolódjanak be a városfejlesztési tervek megalkotásába, hiszen ezek jelölik ki Tatabánya további fejlődésének irányát – mutatott rá a polgármester.
A fórumon a megjelentek megismerhették a 2008-2013 közötti időszakban Európai Uniós támogatással megvalósult nagyobb projekteket, melyek tervezése szintén a lakosság bevonásával valósult meg. Ezt követően Schmidt Csaba polgármester a Településfejlesztési Koncepció és az Integrált Településfejlesztési Stratégia várható tervezési ütemét és fejlesztési kereteket ismertette. A célok közül kiemelte a további munkahelyteremtést, valamint a kutatás – fejlesztés, a kis- és középvállalkozások, a kereskedelem, illetve a nagy hozzáadott értékű iparágak betelepítésének támogatását. A polgármester további feladatként jelölte meg az otthonos közterületek és közösségi terek kialakítását, a sportolási és kikapcsolódási lehetőségek bővítését, valamint az egészségügyi szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztését. A következő uniós költségvetési időszakban kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a városi távhőrendszer energiahatékonyságának növelésére, és a megújuló energiaforrások térnyerésére is – tette hozzá a polgármester, aki a jövőbeni kiemelt beruházások közül a Biatorbágy-Tata vasútvonal fejlesztését, az új tatabányai vasútállomás megépítését, a Bánhida – Sárberek közötti kapcsolat megteremtését, az óvárosi városrehabilitációt, valamint az erőmű biomasszára történő áttérését emelte ki.
A fórum második részében a helyi lakosok tehették fel kérdéseiket és oszthatták meg javaslataikat a városvezetőkkel. Szóba került például a régi kórház kérdése, a közlekedés fejlesztése, illetve a Turul parkerdő további sorsa is. Az érdeklődők a terveket pozitívan fogadták, a projekttel kapcsolatban nagyobb fejlesztésekre tettek javaslatokat, melyeket megvalósíthatóságát a szakemberek a jövőben tovább vizsgálják.
A településfejlesztési koncepció és stratégia elkészítését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázattal támogatta, ahol városunk „Tatabánya településfejlesztési koncepciójának és integrált településfejlesztési stratégiájának teljes körű felülvizsgálata és átdolgozása” című KDOP-3.1.1/E-13-2013-0003 azonosító számú projektje 39.453.000,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A projekt hivatalos megkezdése: 2013. július 10.
A projekt várható befejezése: 2014. szeptember 30.
A projekt címe: Tatabánya településfejlesztési koncepciójának és integrált településfejlesztési stratégiájának teljes körű felülvizsgálata és átdolgozása
A projekt azonosítószáma: KDOP-3.1.1/E-13-2013-0003

A Településfejlesztési Koncepcióval és az Integrált Településfejlesztési Stratégiával kapcsolatban további fórumokat rendeznek városunkban, melynek időpontjai a következők:
2013.11.14, 17.00 óra - Bányász Művelődési Otthon (Kertváros)
2013.11.20, 17.00 óra - Dózsakerti Közösségi Ház (Bánhida és Dózsakert)
2013.11.21, 17.00 óra - Polgármesteri Hivatal I. emeleti tanácsterem (Bánhidai ltp. és Újváros)
2013.11.26, 17.00 óra - Óvárosi Általános Iskola ( Óváros és Gál ltp.)
2013.11.27, 17.00 óra - Széchenyi Művelődési Ház (Felsőgalla)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.