Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Április 15. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Emlékezés a holokausztra

Emlékezés a holokausztra

Április 16-án, hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján.

A következő hónapokban Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon 13 nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak létre, ahonnan 437 ezer zsidót hurcoltak el. Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban valamint Szolnokon és Tatabányán lesz.

A fővárosban már április 15-én, vasárnap megkezdődnek az emlékezések. 15 órától az idén 10 éves Terror Háza Múzeum előtt „Ember az embertelenségben” címmel tartanak emlékkoncertet, ahol a Nyári Kvartett és a Parafónia Zenekar lép fel. Az emlékkoncertet követően beszédet mond Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója valamint Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. A Wallenberg centenárium kapcsán az idén szintén 10 éves Budapesti Élet Menete Alapítvány emléksétát szervez 16 órától a Salkaházi Sáráról elnevezett rakpartról – aki szintén embermentőként tevékenykedett –, amely a Wallenbergről elnevezett rakpartig tart. Az eseményen Per Westerberg, Svédország Parlamentjének elnöke mond beszédet.
A kormány hétfőn 10 és 17 óra között a Páva utca 39., azaz a Holokauszt Emlékközpontban várja mindazokat, akik az emlékezés mécseseit és köveit kívánják elhelyezni a holokauszt magyarországi áldozatainak tiszteletére. A nap folyamán „Áldozatok és embermentők” néven információs szolgálat fog üzemelni, amelyen keresztül bejelenthető olyan eltűnt áldozat neve és adatai, akinek még nem bukkantak a nyomára a hozzátartozók vagy nem került még regisztrálásra az Emlékközpont adatbázisában.
Tatabányán koszorúzással emlékeznek meg a volt zsinagógánál a holokauszt magyarországi áldozatairól, majd 15 óra 30 perctől az Edutus Főiskola aulájában folytatódik a hivatalos emlékműsor. Itt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mond beszédet. Utána az Óvárosi Középiskola és Szakiskola Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézménye diákszínpadának emlékműsora következik „Értük

szól a harang” címmel. A műsort követően nyílik meg a „Soá soha!” című kiállítás.

Részletes tatabányai program:
KIM, HDKE, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Óvárosi Középiskola és Szakiskola diákjainak közös megemlékezése április 16-án.
A megemlékezés helyszíne: Tatabánya, Edutus Főiskola aulája.

14.30:

Koszorúzás a felsőgallai zsinagóga emlékművénél

Edutus Főiskola aulája

15.30-15.35:

A résztvevők üdvözlése, köszöntése:

Vargáné Vojnár Katalin az iskola igazgatónője

dr. Kancz Csaba Tatabánya város alpolgármestere

15.35-15.40:

A Himnusz közös eléneklése

15.40-15.50:

Imaének az elhunytakért: Zucher Immanuel kántor

Keresztény ima az elhunytakért: Simon Péter esperes

15.50-16.05:

A központi előadóban

Dr. Kovács Zoltán a KIM kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának emlékezése

16.05-16.25.

Értük szól a harang

Az Óvárosi Középiskola és Szakiskola Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézménye diákszínpadának emlékműsora

16.25-16.30

Egy perc néma csend, az aulában elhelyezett gyertyák meggyújtása

16.40-16.50

Soá soha!

Kiállítás a Holokauszt áldozatai és túlélők emlékére.

A kiállítást megnyitja Pleier Tamás, a Bárdos László Gimnázium Igazgatója, önkormányzati képviselő.

Fakultatív program

17-18 óra között

Beszélgetés az érdeklődők számára. Egy asszony vallomása, aki látta barátainak elhurcolását. /Az emlékezéseit a washingtoni Holokauszt emlékközpont is rögzítette/

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t