Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. Szeptember 18. 11:00, szerda | Helyi

Energetika-áramtermelés-távfűtés

Energetika-áramtermelés-távfűtés

Hőtárolót épít a tatabányai fűtőerőmű

Tatabánya, 2013. szeptember 17., kedd (MTI) - Az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával a Tatabánya Erőmű Kft., mely a város 23 ezer lakása és intézményei számára biztosítja a fűtést és a melegvizet - tájékoztatták a társaság ügyvezetői kedden az MTI-t.
Maszlavér István elmondta, a berendezés lehetővé teszi, hogy a gázmotorokkal olyan napszakban termeljenek villamos energiát, amikor magas áron lehet értékesíteni, a közben keletkező hőt pedig tárolják és akkor is fel tudják használni távfűtésre, ha az áram alacsony átvételi ára miatt nem éri meg a gázmotorokat járatni.
A hőtároló a távfűtés üzembiztonságát is fokozza, mert a gázmotorok esetleges meghibásodása esetén vésztartalékként szolgál. A tízezer köbméter felfűtött víz nyári időszakban azt is lehetővé teszi, hogy péntek délután leállítsák a gázmotorokat és csak hétfő hajnalban indítsák újra az erőművet.
Kamarás Zoltán tájékoztatása szerint a beruházás költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forintos pályázati támogatást kapott. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik.
A beruházás kivitelezését közbeszerzésen az MVM OVIT Zrt. és az ENERGO-MERKUR Kft. konzorciuma nyerte el. A fővállalkozók a munkák során helyi cégek és vállalkozások foglalkoztatását is tervezik.
A fejlesztéssel párhuzamosan a Tatabánya Erőmű készül a gázról a faaprítékra való átállásra. A meglévő négy kazánból kettőt állítanak át biomassza tüzelésre, valamint a nyári melegvíz igények kielégítésére egy 18-20 megawattos biomassza tüzelésű forróvíz kazánt terveznek. Jelenleg a közel hat milliárd forintos beruházás létesítési engedélyezése, illetve közbeszerzési eljárása folyik.
Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgáz üzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.
A villamos-energia termelés kapacitása közel 50 Megawatt, távfűtésre évente 1.150.000 Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak.
A Tatabánya Fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg a Magyar Villamos Művek Zrt-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.