Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. Szeptember 12. 11:46, csütörtök | Helyi

ENERGIAMEGTAKARÍTÁST EREDMÉNYEZŐ FELÚJÍTÁSOK

ENERGIAMEGTAKARÍTÁST EREDMÉNYEZŐ FELÚJÍTÁSOK

ENERGIAMEGTAKARÍTÁST EREDMÉNYEZŐ FELÚJÍTÁSOK A TATABÁNYAI TÁVFŰTÉSI RENDSZEREN
KEOP-5.4.0/11-2011-0005

A Tatabányai Szolgáltató Zrt., mint a Komtávhő Zrt. jogutódja, közel 100 millió forint értékben végzett energiamegtakarítást eredményező felújítást a város távfűtési rendszerén. A fejlesztések eredményeképpen a társaság évente közel 13 millió forintot takarít meg, valamint évente 255 tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A beruházás során két kilométer hosszú gerincvezeték elöregedett szigetelését cserélték ki, valamint 42 hőközpontban olyan korszerűsítést hajtottak végre, mellyel a szolgáltatás jobban igazodik a lakók által igénybe vett hőenergia mennyiségéhez és csökkent a szivattyúk elektromos fogyasztása.
A közel 100 millió forintos beruházáshoz a társaság 49,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatás összegének 85 százaléka, 42 millió forint az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százaléka, 7,5 millió forint Magyarország központi költségvetéséből származott.
Az érintett primer vezetékek; a Tatabányai Erőművet a várossal összekötő gerincvezeték egy része, illetve a Jubileum park mögötti szakasz egy része. Ezeken a szakaszokon a szigetelés életkora meghaladja a 35 évet. A csövek kőzetgyapotból és kemény poliuretán habból a korábbinál hatásosabb, tíz centiméteres hőszigetelést kaptak, melyet horganyzott acéllemez védőburkolattal láttak el.
Harminc hőközpontban az elöregedett, 20-30 éves szivattyúkat korszerű, változtatható fordulatszámú berendezésekre cserélték, 12 hőközpontban pedig a szivattyúkat frekvenciaváltóval látták el a gazdaságosabb üzemelés érdekében. A korszerű berendezések a korábbi gépekhez képest akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak.
Az új berendezéseket főként azoknak a házaknak az ellátására használták fel, ahol a lakók részt vettek a fűtéskorszerűsítési programban. Itt radiátoronként szabályozható a fűtőtestekbe jutó víz mennyisége, a hőközponti korszerűsítéssel pedig mindig csak akkora teljesítménnyel járhatnak a szivattyúk, mint amekkora az adott ház fűtési igénye. Ez az érintett házakban komfortosabb fűtést, a hőközpontokban akár 20 százalék villamosenergia-megtakarítást eredményezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.