Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Május 26. 08:44, hétfő | Helyi

Európa Nap és rajzpályázat díjkiosztója Tatabányán

Európa Nap és rajzpályázat díjkiosztója Tatabányán

Európa Napot rendezett Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe-Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont a kamara székháza előtt pénteken 12 órától.

Játékokkal, kvízekkel és hasznos európai uniós információkkal várták a kicsiket és nagyokat egyaránt, a megye vezető politikusai pedig sajtótájékoztatón ismertették véleményüket az Európai Unióról, Magyarország tagságának előnyeiről.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a vállalkozások fejlődésének jelentős lendületet adott az uniós tagság, egyrészt a fejlesztésre, telephelybővítésre elnyerhető támogatások miatt, másészt a fejlesztési forrásokból megvalósuló létesítmények kivitelezésével.

Az országgyűlési képviselő méltatta a kamarák szerepét az információk eljuttatásában a vállalkozókhoz és szólt a készülő új komáromi Duna-hídról, mely új lendületet ad a térség fejlődésének a határ mindkét oldalán.
Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a Megyei Munkaügyi Központ igazgatója ismertette, hogy az Unió megteremtette a munkaerő szabad áramlásának lehetőségét. A megyében minden járási hivatalban van EURES asszisztens, akik a biztonságos külföldi munkavállalást segítő EURES hálózat álláskínálatát bemutatják az érdeklődőknek. Az igazgatónő megemlítette, hogy 28-án szerdán állásbörzét tartanak Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokban, ahol ötven munkaadó képviselői lesznek jelen.
Elekes Diána, a Széchenyi Programiroda megyei vezetője ismertette, hogy megyénkben 2010 és 2013 között 1410 vállalkozás kapott uniós forrásból pályázati támogatást, az elnyert összeg elérte 219 milliárd forintot. A 2014-2020-ig tartó tervezési ciklusban az unióból érkező források 40 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítják, így növekedhet a megítélt támogatások összege.


Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere Európa egyik legsikeresebb szervezetének nevezte az Európai Uniót, mert békét és gazdasági fejlődést teremtett a kontinensen és reményét fejezte ki, hogy városunk és térségének kihasználja azokat az előnyöket, hogy Tatabányát és Esztergomot a járműipar területén kiemelt övezetté nyilvánította a kormány.
Dr. Völner Pál hangsúlyozta, az egységes Európa létrejöttével eltűntek a határok, valóban kinyílt a világ és korábban elérhetetlennek tűnő úti célok váltak mindennapossá. Kiemelte az Unió szerepét a határon átnyúló közlekedési hálózatok létrehozásában, melyek fejlesztéseket vonzanak az érintett területekre.
Dr. Szerencsés László, a Kamara elnöke elmondta, a szervezet 2013 márciusában nyerte el a jogot, hogy az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízásából Europe Direct irodát hozhasson létre. Az iroda pályázatfigyelő rendszert működtet, mely ingyenes és különböző témakörökről kérhető hírlevél. A mindenki számára nyitott lehetőség a www.uzletahalon.hu címen érhető el.
Dr. Güntner Péter, az Európai Bizottság képviselője ismertette, hogy az Unióban 500, Magyarországon pedig 20 Europe Direct iroda működik, melyek informálják a lakosságot az európai közösség ügyeiről.
Az Európa Nap keretében került sor a Komárom-Esztergom megyei általános iskolába járó tanulók, alapfokú művészeti oktatásban résztvevő diákok rajzversenyének eredményhirdetésére. A pályázatra 14 egyéni alkotás érkezett, a művek témája; „Az EU soros elnöke: Görögország”.
A díjazottak; I. díj: Geng Péter, a kocsi Vincze Imre Református Általános Iskolából, II. díj: Bakos Kata, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolából, III. díj: Polgár Bianka, az Almásfüzítői Fekete István Általános Iskolából. A közönségdíjat a Pilczinger Fanni kapta, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulója. A nyertesek ajándékcsomagot, könyvutalványt és oklevelet vehettek át Schmidt Csaba polgármestertől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.