Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2015. Január 05. 10:33, hétfő | Helyi
Forrás: kemma

Ezer sofőr autópályája volt az M1-es Komárom megyei szakasza

Ezer sofőr autópályája volt az M1-es Komárom megyei szakasza

Január 1-től a gyorsforgalmi utak használatáért évi 5000 forintos megyei matricát kell váltani.

Komárom-Esztergom megyében eddig a Vértesszőlőst elkerülő Tata-Tatabánya szakasz ingyenes volt az M1-es autópályán, de mostantól ezért is fizetni kell.

A megszokott időalapú matricák mellett (heti-10 napos, havi, éves) lehet kiváltani az egyes megyékre érvényes matricákat, amelyekből január 2-án déli 12 óráig közel 50 ezren váltottak ki országos szinten. Összesen 82 ezer e-matricát értékesítettek eddig az időpontig. Január 3-én reggel 9 óráig 1064 darab Komárom-Esztergom megyei matricát adtak el, tájékoztatta a kemma.hu-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Megyénkben a Vértesszőlőst elkerülő Tata-Tatabánya(-Óváros) közötti 11 kilométeres szakasz volt ingyenesen használható az M1-es autópályán.

A Komárom-Esztergom megyei matricával az M1-es autópálya Gönyű és Tatabánya-Óváros között használható. A NÚSZ térképe szerint Tatabánya-Óváros és a megyehatár között csak akkor használható a sztráda Bicske felé, ha a Fejér megyei matricát is kiváltották az adott járműre.

A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek a vásárláskor érvényben lévő feltételek mellett. Ez igaz arra az esetre is, ha az új rendelet szerint már D2 kategóriába tartozó gépjárműnek 2014. évi (D1) éves matricája van.

A megyei matrica érvényessége január elsejétől a következő évben január 31-ig tart.

Azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

A januári jogosulatlan használat más matricatermékkel (heti (10 napos) vagy havi) nem váltható ki. Ha több megyében is történt ez idő alatt jogosulatlan úthasználat, akkor minden érintett megyére meg kell váltani az éves jogosultságot (vagy éves országos matricát kell venni).

A korábbi matrica típusok mellett új díjkategóriákat is bevezettek:
a) D1 díjkategóriába tartoznak a motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas – személygépkocsik és annak pótkocsija.

b) Az új D2 díjkategória tartoznak a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsik, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik, és a lakóautók.

c) B2 díjkategóriában maradtak az autóbuszok.

d) Az új U díjkategória sorolandók a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik (utánfutók).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.