Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Május 17. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Fiatal tehetségek a Kölcsey Galériában

Fiatal tehetségek a Kölcsey Galériában

A megyei rajz- és műalkotás-elemző verseny díjazottjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában.

A Dallam Alapfokú Művészeti Iskola növendékének (Hozák Adrienn zenetanár vezette) rövid műsora után Dr. Bogárné Géber Zsuzsanna igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket.
Schmidt Csaba polgármester az ajándékok és az elismerő oklevelek átadása előtt gratulált az ifjú tehetségeknek, felkészítő tanáraiknak pedig megköszönte, hogy mindvégig támogatták és segítették kibontakozni a tanítványaikat. Schmidt Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, önmagában még nem elég a tehetség, szorgalomra és a technikai mellett folyamatos lelki fejlődésre is szükség van ahhoz, hogy egy művész meg tudjon tölteni képeivel egy egész kiállítást, és át tudja adni művészetének a mondanivalóját az azt szemlélőnek.

Hozzátette, a város is igyekszik támogatni a helyi művészeket, éppen ezért hoztak létre egy ösztöndíjat az idei évben, amelyet arról a Krajcsirovits Henrikről neveztek el, akinek a műveit 22 évvel ezelőtt elsőként tekinthették meg az érdeklődők a Kölcsey Galériában.

Bencsik János országgyűlési képviselő sem érkezett üres kézzel, az iskola könyvtárát ezután egy gyönyörű, az Országházat bemutató kötet gazdagítja majd.

A 18 éves hagyománnyal rendelkező versenyre két kategóriában lehetett nevezni. Az általános iskolák 5-8. évfolyamos és a középiskolák 5-12. évfolyamos tanulói rajzukat szabadon választott témában és technikával elkészítve küldhették be. A műalkotás-elemzés kategóriában pedig egy szabadon választott műalkotásról kellett dolgozatot készíteniük, ismertetve az alkotó és a mű keletkezésének történetét is.

A pályamunkákat április 10-ig várták, a döntőt április 23-án tartották, ahol az 5-6. évfolyamosoknak meseillusztrációt, a 7-12. évfolyamosoknak csendéletet kellett alkotniuk a helyszínen a rendelkezésre álló három óra alatt.

A hatfős zsűri előtt a műalkotás-elemzés versenyzőinek is be kellett számolniuk a tudásukról a beküldött dolgozatban megfogalmazottakat 5 percben összefoglalva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.