Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Április 23. 11:33, hétfő | Helyi

Föld Napi programok Környén

Föld Napi programok Környén

Környén hagyományosan több programmal is készültek a Föld Napjára.

Pénteken az óvodások és kisdiákok adtak ünnepi műsort a Közösségi és Tájházban, szombaton pedig az iskolások gyűjtötték össze a szemetet a közterületeken, s a község bekötő útjain.

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számos más „zöld” programmal ünneplik országszerte a Föld Napját, melyet idén huszonkettedik alkalommal rendeztek meg Magyarországon. Környe önkormányzata, s a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány már kezdetekkor csatlakozott a kezdeményezéshez, így pénteken a faluban is huszonkettedik alkalommal ünnepeltek a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” mottót is viselő megmozdulás jegyében.
A Vackor Óvoda apróságai napközben saját „portájukon” szerveztek nagytakarítást, délután pedig a Közösségi és Tájházban a nagycsoportosok dallal, verssel, tánccal fogalmazták meg a természet szépségét, szeretetét. Az általános iskola 4a osztálya negyedik alkalommal készült műsorral, hiszen elsős koruk óta állandó szereplői a Föld Napjára szervezett ünnepségnek. S ahogy teltek az évek, úgy vált a produkciójuk egyre komolyabbá, mégsem komorrá.
„Ha már a fákat nem neveljük, s a csónakunkat is eltüzeljük, mire véssünk majd jelet, hogy itt állt egykor a sziget” – figyelmeztettek Zorán dalával is a diákok s Tkalcsits Daniella, valamint Pankotai Melinda saját versével gondolkodtatott el.

Ma már széleskörű a tudományos egyetértés arról, hogy Földünk éghajlata szokatlanul gyors ütemben változik. A vezető kutatók abban is egyetértenek, hogy ezt a változást elsősorban mi, emberek okozzuk… Sokan takarítottak a Föld Napja alkalmából, ami azt mutatja, hogy a környezetünk állapotáért, a Föld jövőjéért felelősséget érzők kritikus tömege előbb-utóbb elég lesz a sürgető változások keresztülviteléhez – hangzott el Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnökének beszédében. A szervezet az óvodát és az általános iskolát 25-25 ezer forinttal ajándékozta meg, az összeget a két intézmény hagyományosan természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos könyvek, játékok beszerzésére fordítja. Az ünnepség résztvevői sem távoztak üres kézzel, az elnök mályvarózsa tövekkel érkezett, melyekből ki-ki hazavihetett, hogy elültesse kertjében.

Szombaton a kesztyűk, a szemeteszsákok, no meg a szorgos diákok, felnőttek vették át a főszerepet a Föld Napja alkalmából, miután Környe idén is csatlakozott a Közút Nonprofit Zrt. hagyományos országos szemétszedő akciójához. A kisebbek a település közterületein gyűjtötték össze a hulladékot, a nagyobbak pedig a bekötőutak mentén vették fel a harcot a szeméttel, s mellette a hangyákkal, csalánnal. Pár óra alatt majdnem 150 zsákot töltöttek meg a tipikus útszéli szeméttel: üveg és pet palackokkal, gyorséttermi csomagolóanyagokkal, papír zsebkendőkkel, rongyokkal, reklámújságokkal. Olykor azért „kincsre” is bukkantak. Egy fiú lelkendezését alumínium dísztárcsa váltotta ki, míg egy másikét még új, kisebb autóalkatrész, amit a reményei szerint jó áron értékesíthet majd az interneten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t