Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Október 21. 21:37, vasárnap | Helyi

Gyaloglás az életért

Gyaloglás az életért

Ragyogó napsütésben és kellemes októberi melegben zajlott, a tizedik alkalommal megszervezett „Gyalogolj az életedért!” elnevezésű városi séta.

Az Érted Alapítványtól Bujtor Éva főszervező mellett sétált, Schmidt - Tóth Piroska, a rendezvény egyik fővédnöke is, valamint Bencsik - Szász Mónika korábbi védnök, és Dr. Berkovics Gergely aljegyző is. A felvonulás előtt a Polgármesteri Hivatal nagy tanácstermében köszöntötte Schmidt Csaba polgármester a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta: az egészségügyi szűrések fontosságát és azok rendszeresítését a városvezetés is kiemelt feladatként kezeli, így a civil szervezetekkel összefogva a jövőben erre nagy hangsúlyt kívánnak fektetni.
Dr. Simon Tamás professzor „Kezedben az életed!” című előadását is meghallgathatták az érdeklődök, amelyben a professzor kifejtette: mindenkinek van lehetősége segíteni, és egy ilyen figyelemfelkeltő menet, amely a megyeszékhely főbb utcáin vonul végig, elgondolkodtatja az embereket a téma fontosságáról. A professzor többek között arról is beszélt, hogy bár megelőzni nem lehet az emlőrákot, de szűrni igen, és ezen van a hangsúly. Az ő saját mottója: negyvenöt éves kor alatt végezzenek önvizsgálatot, negyvenöt éves kor felett, pedig menjenek el a mammográfiai szűrésre a nők, amiről bosszantó tévhitek keringenek ugyan, de a leghatásosabb szűrést biztosítja. Előadása végén kihangsúlyozta azt, ami a Magyar Rák Ellenes Liga mottója is: Hívunk, jöjj… mert késve késő!
Az előadásban Dr. Dombi Péter, a Szent Borbála Kórház Onkológiai Osztályának és Onkohematológiai részlegének vezetője követte a professzor urat, aki a stresszmentes életre és az egészséges étkezésre hívta fel a figyelmet. A részt vevőkkel megosztotta az általa tökéletesnek tartott „vitaminbombát” is: egy marék savanyú káposzta, reszelt répával és némi olivabogyóval, tartalmaz minden szükséges vitamint és ennek fogyasztásával is már rengeteget tehetünk egészségünkért. Emellett kiemelte az összefogás szerepét a rákmegelőzésben. Véleménye szerint egészséges és beteg embereknek, civil szervezeteknek, egészségügyi dolgozóknak, pedagógusoknak és a városvezetőknek egyaránt részt kell vállalniuk ebben.
A figyelemfelkeltő menet indulása előtt, Schmidt Csaba polgármester virágcsokorral köszönte meg Bujtor Évának, az évek óta tanúsított odaadó munkáját az ügyben, Bencsik-Szász Mónikának a korábbi évek védnökségét, és bár elfoglaltsága miatt távolmaradt Dr. Bene Magdolna címzetes főjegyző asszony, de az ő kiemelkedő szerepét is megemlítették. Ezután útjára indult a „Gyalogolj az életedért!” városi séta, amely rendőri felvezetés mellett a városházától, egészen a Szent Borbála Kórházig tartott. A kórház udvarán pogácsával, teával és néhány üdvözlő gondolattal várták a rószaszín lufikkal kezükben gyaloglókat. A felvonulás üzenete nem más, mint a szűrővizsgálatok fontosságának kiemelése, amely az időben felismert daganatos betegségek jó eséllyel való gyógyítását, ezáltal pedig a rák túlélési esélyeinek növelését jelentik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.