Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Június 24. 09:19, hétfő | Helyi

Harminc éve történt a márkushegyi tragédia

Harminc éve történt a márkushegyi tragédia

Harminc éve, 1983. június 22-én, hajnali 4 óra 3 perckor sújtólégrobbanás következett be a Márkushegyi Bányaüzem 116-os vágatában

Az oroszlányi szénmezők legsúlyosabb bányaszerencsétlenségében harminchét bányász vesztette életét: Bíró István, Brunda László, Emődi Ferenc, Erdélyi Gyula, Erdősi László, Farkas Sándor, Halasi István, Horváth István, Horváth Mihály, Kolonics Lajos, Kottyán József, Kovács Károly, Kókai Miklós, Lakatos Bertalan, Lóth János, Markovics József, Martin István, Mészáros László, Módi Károly, Németh Imre, Nyolcas András, Pirik István, Pisch László,Puska József, Raáb János, Reinhardt József, Sóvágó Imre, Szabó Sándor, Szekeres Mihály, Szücs János, Vaczkó Béla, Viczai Sándor, Halász Sándor, és négy lengyel:Stanislaw Zyla, Erwin Kaszyca, Zozislaw Rolka, Jozef Danek.


Az áldozatokra emlékeztek 2013. június 22-én a Márkushegyi Bányaüzemben felállított emlékműnél. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának képviseletében koszorút helyezett el Horváth Attila Imre klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkár-helyettes, a Vértesi Erőmű igazgatósága részéről Kriston Ákos, Kovács András Zoltán, Berki Ferenc, Zsebők István, dr. Havelda Tamás. Az önkormányzatok nevében Takács Károly, Oroszlány és Merkacz László, Pusztavám polgármestere helyezte el az emlékezés koszorúját. A szakszervezetek és a VÉRt munkavállalói mellett a hozzátartozók virágai mutatták: az itt élők sohasem felejtik el a tragédiát.
A tanulságokat levonták, a bányaművelés biztonsága érdekében minden szükséges intézkedést megtettek – hangzott el dr. Havelda Tamás bányászati igazgató beszédében. A szerencsétlenséget villámcsapás okozta, melynek következtében, feszültség-kimaradás miatt leállt a főszellőztetés, feldúsult a metángáz. A tragédia után teljesen megváltoztatták a szellőztetőrendszert, fúvó helyett szívó rendszert alkalmaztak. Megújultak és teljessé váltak az energiaellátás biztonságát szavatoló berendezések, és a metángáz-mérőrendszer is. Biztonsági rendszerük annyira kiváló, hogy az 1983-ban bevezetett szigorú előírásokon már lazíthattak volna, de a szabályok azóta is életben vannak. Márkushegy Európa legbiztonságosabb és legmodernebb mélyművelésű szénbányájává vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.